Svensk stryks från USA:s terrorlista

Efter fem år – nu slipper Ahmed Yusuf spärrade konton och reseförbud

Utan bevis stämplade USA svensken Ahmed Yusuf som terrorist. Robert Aschberg hörde till de svenskar som stöttade Yusuf under den tiden hans tillgångar var frysta. Här ses de vid en manifestation i slutet av 2005.
Utan bevis stämplade USA svensken Ahmed Yusuf som terrorist. Robert Aschberg hörde till de svenskar som stöttade Yusuf under den tiden hans tillgångar var frysta. Här ses de vid en manifestation i slutet av 2005.

Stockholm

USA stämplade svenske Ahmed Yusuf som terrorist.

Hans privata medel och banktillgångar frystes medan Ahmed hjälplöst tittade på – utan att några bevis lades fram.

Nu har USA beslutat att avföra honom från sin sanktionslista.

Efter fem års väntan slipper han reseförbud och spärrade bankkonton.

Yusufs advokat Thomas Olsson säger till Sveriges Radios Ekoredaktion att han fick beskedet från USA:s finansdepartement på onsdagen. Beslutet innebär i praktiken att USA även kommer att tillstyrka att FN avför Yusuf från sin sanktionslista, säger han.

Sveriges utrikesdepartement ansökte redan på onsdagskvällen om att FN:s sanktionskommitté ska stryka svensken från sin lista över terrorstämplade personer. När det är gjort ska Sverige be EU göra detsamma. Kabinettssekreterare Hans Dahlgren säger till Ekot att han hoppas att det hela ska vara klart inom en vecka.

Stämplades efter 11 september

Yusuf, som har somalisk bakgrund, arbetade i det informella banksystemet al-Barakaat, som efter 11-septemberdåden 2001 av USA stämplades som terroristanknutet. När FN efter dåden antog sin terrorlista hamnade tre svenska medborgare på den, och på EU:s lista. Männens privata medel och banktillgångar frystes utan att bevisning hade lagts fram.

Först efter långa juridiska processer ströks två av svenskarna från listan. Men trots svenska påstötningar har USA fram till nu vägrat avföra Yusuf.

Advokaten Thomas Olsson berättar att det var en glad och lättad Ahmed Yusuf som fick beskedet om att han snart kan bli fri från sanktionerna.

– Det är naturligtvis oerhört glädjande för honom. Det har ju gått så lång tid nu. Det var nästan så att man inte trodde att det skulle gå att ändra på de här sanktionerna.

Kritik mot regeringen

Svenska regeringen har tidvis fått kritik för att ha varit alltför passiv i fallet med de terrorstämplade svenskarna, men Thomas Olsson hade på torsdagen bara gott att säga om samarbetet med UD.

– Det resultat vi uppnått i dag har skett sedan vi tillsammans med UD har startat den här processen i USA för att få till stånd en avlistning. Nu är det tid att glädja sig åt att Yusuf äntligen slipper de här sanktionerna och den glädjen delar vi med regeringen i dag, säger Thomas Olsson.

UD:s kabinettssekreterare Hans Dahlgren tycker att det är glädjande att Ahmed Yusuf nu stryks från den amerikanska sanktionslistan, men anser att det borde ha gått snabbare.

– Eftersom vi ansåg att det inte fanns några skäl att ha honom på listan, borde det ha gått betydligt snabbare, säger han.

När UD fick reda på beslutet på onsdagskvällen bad man den svenska delegationen i New York att omedelbart kontakta FN:s sanktionskommittés ordförande och begära att Yusuf skulle avlistas.

– Vi hoppas att det kommer att behandlas de närmaste dagarna. När det är gjort är det bara för EU-kommissionen att fatta det formella beslutet att Yusuf inte längre ska omfattas av reseförbud och frysningar av sina tillgångar. Det borde ta ungefär en vecka.

Varför har det tagit så lång tid?

– Det undrar jag också. Vi har inte förstått det heller. Jag vet inte varför amerikanerna har ansett att det går bra att stryka honom nu.

Kunde inte Sverige ha gjort mer?

– Jag vet att Sverige har gjort mycket i det här fallet. Men det är inte vi som har bestämt, utan FN:s sanktionskommitté. Vi har haft regelbundna kontakter med amerikanerna, som måste godkänna att han skulle strykas från FN:s lista.

TT

Publisert: