Isbjörnar drunknar när isar smälter

Publicerad:
Uppdaterad:

Klimatförändring gör att björnar får simma längre för att få mat

Klimatförändringen gör att isarna smälter. Isbjörnarna får då simma allt längre för att skaffa mat. Är det för långt kan de drunkna.
Klimatförändringen gör att isarna smälter. Isbjörnarna får då simma allt längre för att skaffa mat. Är det för långt kan de drunkna.

Arktis isar smälter.

Och i takt med att isflaken försvinner får isbjörnarna det svårt att överleva.

Nu har forskare funnit bevis på att isbjörnarna drunknar till följd av klimatförändringen.

Upp till tio mil på öppet vatten. Så långt måste isbjörnarna simma nu för tiden för att hitta föda.

Isbjörnar är visserligen duktiga simmare, men inte ens de klarar av ett sådant träningspass. Inom loppet av en månad har forskare hittat fyra döda isbjörnar i ett och samma havsområde vid Alaskas norra kust.

Och forskarna varnar för att sådana drunkningar kommer att bli allt vanligare ju mer medeltemperaturen ökar, skriver The Sunday Times.

Bara ett par graders skillnad innebär att isarna obarmhärtigt smälter, och att isbjörnarna därmed får allt längre att simma mellan vilopauserna.

- Vi vet att korta simturer på upp till två och en halv mil inte är några problem. Vi vet dessutom att en eller två isbjörnar har lyckats simma upp till 16 mil, säger Steven Amstrup, biolog på US Geological Service.

- Men det är så långt deras kapacitet sträcker sig, och om de försöker göra en så lång simtur och möter svår sjö kan de hamna i problem.

Fanns i Sverige

I nuläget finns det ungefär 20 000 isbjörnar i de arktiska områdena på norra halvklotet.

Klimatförändringen har tvingat dem att dra sig allt längre norrut. För 12 000 år sedan fanns de även i delar av Sverige.

Sara Ångström

Publicerad: