Möt sommaren med färg!

Är det dags att måla om ditt hus i sommar? Här är de smartaste tipsen!

MÅLARGLÄDJE. Vi svenskar målar helst själva. Goda råd är att ta hjälp av vänner, att ha färg, verktyg och bra väder på plats och att våga ha kul.
MÅLARGLÄDJE. Vi svenskar målar helst själva. Goda råd är att ta hjälp av vänner, att ha färg, verktyg och bra väder på plats och att våga ha kul.

Ingenting förnyar ett hus så mycket som ny färg på fasaden. I dag finns utefärger i överflöd att välja bland. Aftonbladet guidar dig rätt.

Efter de rapporter som kom förra året, om att de flesta färger inte ger det skydd de lovar, satsar branschen på nya färger. Genom att ha mer färgpigment och mindre vatten i varje liter så ska resultatet bli bättre.

- Ju mer färgpigment en färg har och ju fler skikt man målar, desto bättre hållbarhet och skydd får man, säger Mats Nilsson, teknisk chef på Akzo Nobel.

- Vartannat eller vart tredje år bör man även tvätta husfasaderna, med såpa och ljummet vatten. Använd en vanlig borste. Absolut ingen högtryckstvätt, hellre en vanlig vattenslang för att skölja av fasaderna, råder Mats Nilsson.

Om man har mögel på fasaden kan man använda målartvätt, alger tas bort med så kallad algtvätt. Glöm inte att tvätta efteråt med rent vatten.

8 liter per person

Vi svenskar köper 71 miljoner liter utomhusfärg per år, industrin lika mycket. Vi använder 762000 liter lösningsmedel bara för att tvätta penslar.

- Att måla med samma färg och kulör som huset redan har behöver inte vara fel, det är skiktlagret som ger styrka åt fasadytorna. Naturligtvis finns det en gräns för hur mycket färg som kan målas över om och om igen. Men klart är att det är många, kanske 10-20 lager även av klassisk linoljefärg, säger Mats Nilsson.

Målar om oftare

Svenska husägare målar om allt oftare.

- Det skulle behövas först efter 10-12 år, men trenderna kommer in också på husets utsida. Och alla kulörer är möjliga att få. Det är väl så att vi vill sätta vår egen prägel på våra hus

Steg 1: Ta reda på vilken färg huset har nu

Steg 2: Välj färgnyans

Steg 3: Förbered målningen

Rött toppar svenskarnas favoritlista

Låt husets färg styra färgen på dörrar & fönster!

Lillemor Dahl

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN