Kollegans morfar fick förtur i vårdkön

NYHETER

Hade ont i knät - fick blixtsnabb behandling

Sahlgrenska sjukhusets strålkanoner är förbehållna cancerpatienter och väntelistan är redan orimligt lång. Trots detta gav ansvarige läkare förtur till en kollegas morfar som fick strålning för ledvärk i knät.

I våras kontaktades ansvarig läkare på Jubileumskliniken på Sahlgrenska sjukhuset av en kollega som ville att han skulle ta en titt på hennes morfar. Den gamle mannen, som är över 90 år, led av kronisk ledvärk i ett knä, skriver Göteborgs-Posten.

Fick tid inom ett dygn

Morfadern tålde inte längre antiinflammatoriska mediciner och var i för dåligt skick för att få knäprotes. Läkaren bestämde då att morfaderns knä skulle strålas och han fick tid inom ett dygn. Strålning har tidigare i bland använts för att behandla artros genom att slå ut artrosens lymfocyter, men det görs inte längre. Dock gjorde den ansvariga läkaren ett undantag. Detta är anmärkningsvärt eftersom strålkanonerna på sjukhuset är förbehållna cancerpatienter. Väntetiderna är också mycket långa. Sjukhuset klarar i dag de botande behandlingarna, men cancerpatienter med obotlig cancer och behov av smärtlindring måste vänta upp till fyra veckor. Morfadern kategoriserades som en "1A" vilket innebär att han togs omhand om inom ett dygn. Få patienter kategoriseras som "1A", och vanligtivs rör det sig då om snabbväxande tumörer som trycker på nerver och måste strålas för att patienten inte ska dö. Morfadern strålades tio gånger och knävärken har enligt uppgift minskat.

Ansvarige läkaren säger att han inte särbehandlade den gamle mannen för att han var en kollegas morfar.

- Helt oväsentligt i sammanhanget. Det är helt emot mina principer att hantera patienter på olika sätt, säger läkaren till Göteborgs-Posten.

Anna Lindström