Solen sken över firandet på Skansen

NYHETER

Kungafamiljen anlände i kortege vid 19-tiden

Malmö/Stockhom

Solen sken över det traditionella nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm på tisdagskvällen.

Tidigare på dagen hade kungaparet skänkt extra glans åt firandet i Malmö där de deltog vid två ceremonier öppna för allmänheten.

Vid 19-tiden anlände kungafamiljen i kortege till Skansen.

Som vanligt fylldes platserna framför Skansens scen av mängder med människor som ville fira den 6 juni tillsammans med kungafamiljen.

De fick bland annat se en kort uppvisning av flygvapnets Team 60 och bjöds på musik av bland andra Barbara Hendricks och Christer Sjögren.

Carolina Klüft talade

Friidrottsstjärnan Carolina Klüft höll högtidstalet på nationaldagen och togs emot med ett stort jubel.

Hon talade om vikten av gemenskap och tillhörighet, att människor måste ta sig tiden att möta varandra även om vardagen snurrar på allt fortare.

Ett par tusen personer var tidigt på eftermiddagen samlade framför landshövdingeresidenset vid Stortorget i Malmö, där kungaparet tillsammans med Skånes tillförordnade landshövding Lise-Lotte Reiter och hennes man Ole tog emot uppvaktningen.

När de kungliga kom ut på residensets balkong möttes de av tillrop, applåder och flaggviftande - och vinkade själva glatt tillbaka. Före och under framträdandet spelade Malmö brandkårs orkester. Musikelever från Bergaskolan i Limhamn bidrog med vår- och sommarsånger.

Bar Sverigedräkt

Drottningen bar, som hon brukar vid liknande tillfällen, Sverigedräkt med vit klut.

Lise-Lotte Reiter har fungerat som länets högsta tjänsteman i skarven mellan den avgångne landshövdingen Bengt Holgersson och den tillträdande Göran Tunhammar som tar över den 1 juli. Hon höll ett kort högtidstal och lät utbringa ett fyrfaldigt leve för kung Carl Gustaf.

Nationaldagsfirandet med kungaparet fortsatte på Malmö gamla idrottsplats med scenunderhållning, uppvisning av Malmöflickorna, fallskärmshoppning, Kungssången, nya leverop och traditionellt överlämnande av svenska flaggor till en rad organisationer.

TT