”Tusentals människor sov på trottoarerna i regnet”

NYHETER

Plans katastrofkoordinator skriver själv från Bantul

Foto: Brook Weisman-Ross är hjälporganisationen Plans regionala katastrofkoordinator i Bantul på Java.

Det har varit en lång dag för oss alla, längst för de skadade som väntar på att få vård.

Preliminära uppskattningar som jag fick av Internationella Röda Korset på det första koordineringsmötet med FN-organet OCHA för två timmar sedan gör gällande att uppemot 150 000 människor har förlorat sina hem på grund av jordbävningen. De flesta av dem i Bantul-distriktet, rakt söder om Yogyakarta och bara tre kilometer från Plans kontor.

I Bantul beräknas omkring 50 procent av husen ha stora skador eller ha förstörts helt i vissa områden, och upp till 90 procent i andra.

När jag körde tillbaka från mötet nyss såg jag tusentals människor som sov på trottoarerna, trots att dagens första regn börjat falla.

Nyss körde jag förbi ett av sjukhusen i Bantul, dit Plan distribuerade hundratals filtar och liggunderlag tidigare i kväll, och såg uppåt tvåhundra patienter med bandage som låg på trottoaren och gatan utanför.

Indonesiska Röda Korset och IFRC har gjort ett fantastiskt jobb med att sätta upp nödläger med medicin, men vädjar också för fler läkarteam och mer medicin, särskilt bakteriedödande medel och smärtstillande för nödoperationer.

Precis före solnedgången besökte jag ett av Röda Korsets läger, där jag räknade till bra mycket över 200 personer i bandage som väntade på att få behandling - de flesta hade väntat sedan tidig morgon. Det saknas sanitetsanläggningar på de här anläggningarna; jag såg hur en skadad gammal kvinna urinerade stående ett par meter från det fullpackade tältet. Hennes son hjälpte henne att hålla upp sarongen.

Plan har redan fördelat alla de filtar (1000) och liggunderlag (365) som vi hade i vårt förråd i Yogyakarta till sjukhusen och Röda Korsets läger i Bantul. I morgon bitti ska vi fördela de kvarvarande hygienpaketen för barn och vuxna till de hårdast drabbade områdena.

Vi har hittat en försäljare i Surabaya (fyra timmars bilfärd härifrån) som kan leverera 6000 presenningar på 4x6 meter som kan fungera som härbärgen för de nödställda i morgon, samt 5000 liggunderlag. Vi kommer också att köpa in hygienartiklar, leksaker, skolmaterial och bebisartiklar. Jag har sett en kollapsad lågstadieskola, och utan att ha fått alla rapporter än bedömer jag det som mycket troligt att Plan kommer att behöva engagera sig i att ordna tillfälliga skolor.

Militären har nu anlänt, och sätter upp stora hjälpläger, IFRC har kommit med läkarteam från Singapore och andra länder, och i morgon borde det finnas större möjligheter att ge de nödställda medicinsk hjälp.

Plan och deras biståndsarbete

Röda Korset vädjar om stöd

pg 900 800-4, märk inbetalningen ”katastrofhjälpen”

Brook Weisman-Ross (Plans regionala katastrofkoordinator i området), översättning: Lotta Holmström