De skär av öronen

NYHETER

Svenska valpar smugglas till Sydeuropa - för att stympas

Foto: "Djurplågeri" Svenska valpar tas till en veterinärklinik i Spanien. Där sövs de ner och får öronen kuperade. En stor del av ytterörat skärs bort så att en spetsig trekant återstår. Veterinären syr öronen i kanten innan de tejpas fast i en upprättstående ställning. "Kvalificerat djurplågeri", säger en avhoppad uppfödare i Sverige.

Stympning av hundar är förbjudet i Sverige.

Trots det får svenska hundar svansen avklippt och öronen sönderskurna varje år.

-Priset ökar till det dubbla, säger en uppfödare som hoppat av - och nu vill stoppa djurplågeriet.

Foto: Vill ha ett slut En avhoppad uppfödare vill stoppa djurplågeriet.

För 16 år sedan förbjöds så kall-

ad kupering. Hundar med avklippta svansar och sönderskurna öron skulle försvinna från svenska utställningar och tävlingar.

Så har det inte blivit. Det rådande skönhetsidealet för raser som dobermann och riesenschnauzer är fortfarande svanslöst och med spetsiga, upprättstående öron.

År efter år drabbas nya kullar.

Flera uppfödare har varit inblandade i den illegala handeln med kuperade hundar. Nu har några av dem bestämt sig för att hoppa av. För Aftonbladet berättar de i detalj om den olagliga stympningen.

Smugglas till Sydeuropa

-Valparna föds på en av flera bulvankennlar i Sverige, där de får svansen avklippt. Sedan smugglas de till länder i Sydeuropa där kupering är tillåten, säger en av uppfödarna.

Valparna registreras som födda i det nya landet. De anmäls till kennelklubben där och förses med id-handlingar.

-Det jag såg när jag arbetade på de svenska uppfödarnas kennel i Sydeuropa var kvalificerat djurplågeri. Valparna fick bo i burar staplade på varandra, utan skydd mot vare sig kyla eller hetta, säger en av de avhoppade uppfödarna.

De svenska valparna tas till en veterinärklinik i Sydeuropa. Där sövs de ner och får öronen kuperade. En stor del av ytterörat skärs bort så att en spetsig trekant återstår. Veterinären syr öronen i kanten innan de tejpas fast i en upprättstående ställning.

-De får ha tejpen kvar i månader tills det bildats brosk i öronen så att de stelnar i sin upprätta position.

Hålls i stålburar

Enligt Aftonbladets källor hålls valparna i små stålburar under lång tid. De är oftast i ett bedrövligt fysiskt och psykiskt skick när de smugglas tillbaka till Sverige för att säljas.

-De uppges då vara importerade hundar som kuperats utomlands. Oftast har de varken fått rabiesvaccination eller blivit avmaskade, säger en av avhopparna.

I vissa fall bygger vaccinationsintygen på blodprover från helt andra hundar än de aktuella.

-Jag har med egna ögon sett hur de lämnat in blod från äldre vaccinerade hundar och fått vaccinationsintyg för rabies för valpar som sedan smugglades till Sverige.

Priset för en helkuperad dobermann ligger på mellan 20000 och 25000 kronor i Sverige, ungefär dubbelt så mycket som en okuperad hund av samma ras.

"Smutskastning"

Flera av de avhoppade uppfödarna uppger att de förföljs av de kvarvarande kennelägarna.

-För en månad sedan hörde vi en explosion utanför vårt hus. Någon hade sprängt vår brevlåda i luften. Men vi vågade inte polisanmäla.

De utpekade kennelägarna tillbakavisar alla anklagelser.

-Det är förtal och smutskastning. Alla våra hundar har fötts utomlands och sedan tagits till Sverige med äkta införselhandlingar. Det är bara avundsjuka som lett till påståenden om brott, säger de till Aftonbladet.

Du är ju dömd för att ha klippt svansen av flera valpar?

-Domen är felaktig. Vi har de vinstrikaste hundarna i flera raser som kuperats. Klart att det retar konkurrenter som anser att vi kringgått reglerna.

Tidigare:

Peter Karlsson, Katarina Larsson, Olle Castelius