Nyheter

Havererade Gripen-planet påträffat på havsbotten

NYHETER

Karlskrona

Vraket efter det störtade Gripen-planet påträffades på torsdagseftermiddagen. Flygplanet har gått i två delar och ligger på cirka 65 meters djup 25 kilometer sydost om Utklippan.

Det var en fjärrstyrd undervattensfarkost som lokaliserade vraket med hjälp av dess sändare. Att flygplanet bara delats i två delar är bra ur bärgningssynpunkt säger F 17:s informationschef Kent Löving till SVT:s regionala nyhetsprogram Sydnytt. Delarna ligger på 30-40 meters avstånd från varandra.

Han räknar med att bärgningen kan komma igång om några dagar.

Raketstol bärgas också

– Under fredagen skall bärgningschefen träffa haverikommissionen och diskutera vilka resurser som behövs för själva bärgningen, säger Kent Löving till TT.

Det ligger nära till hands att ubåtsbärgningsfartyget Belos får uppdraget. Men det finns också andra fartyg som kan klara bärgningen.

Pilotens så kallade raketstol ligger på en annan plats. Stolen kommer också att bärgas. Signalerna från den har uppfattats, men den har ännu inte lokaliserats visuellt. Teknikerna vill i detalj ta reda på hur säkerhetssystemen fungerade då föraren sköt ut sig på onsdagsförmiddagen.

Orsaken ännu okänd

När TT talar med Kent Löving dånar ett startande Gripenplan i bakgrunden. Flygvapnet har hävt det flygstopp som infördes omedelbart efter kraschen och flyger sedan torsdagen som vanligt igen.

Haverikommissionen inledde samtalen med olyckspiloten redan på onsdagen och fortsatte under torsdagen.

Samtidigt arbetar F17:s tekniker med att ta fram underlag till Haverikommissionen. Det handlar om uppgifter om det kraschade planets status och att till exempel undersöka alla oljor som har använts i planet.

Det var på torsdagen fortfarande oklart vad som orsakade olyckan, om det var ett tekniskt fel eller ett resultat av den mänskliga faktorn.

Tidigare artiklar

Thomas Hamberg/TT Lennart Hansson/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter