Danielsson tar time-out

NYHETER

Göran Persson: ”Jag förstår Lars Danielssons beslut”

Foto: Gustav MÅRTENSSON
Time out Statssekreterare Lars Danielsson tar time out. Men det är osäkert hur länge den kommer att vara.

Statssekreterare Lars Danielsson tar ledigt från sin tjänst, skriver regeringskansliet i ett pressmeddelande.

Han uppges vara både trött och sorgsen.

Statsminister Göran Persson är förstående.

"Han har utsatts för en enorm press och behöver distans till det som hänt. Hans arbetssituation blev omöjlig och han behöver tid för att vila och reflektera", kommenterar statsminister via sin pressekreterare sin närmaste mans beslut.

Ledigheten ska ha formen av semester, meddelar Danielsson:

”Jag behöver samla kraft, ta hand om min familj och reflektera över min situation. Därför tar jag nu en time out. Jag har upp till 14 veckors semester att ta ut,” säger Danielsson själv enligt pressmeddelandet och han fortsätter:

”Det här förändrar ingenting i det jag sagt gällande händelserna efter tsunamikatastrofen”.

”Väldig anspänning”

– Han har upplevt en väldig anspänning både i sitt privatliv och i sitt arbete, säger statssekreterare Jan Larsson till tv4.

Larsson har talat med Danielsson:

– Han uttryckte naturligtvis trötthet och en viss sorg över hur situationen blivit.

Danielsson säger inte rakt ut hur lång tid han tänker ta ledigt och hans pressekreterare Eva Rosengren säger till aftonbladet.se att Danielsson vägrar att ge fler kommentarer.

Ska man tolka hans meddelande som att han blir borta i minst 14 veckor?

– Det har jag faktiskt ingen aning om, säger Rosengren till aftonbladet.se.

Tills vidare vikarierar statssekreterare Jan Larsson på Danielssons tjänst.

Leijonborg tiger

Lars Danielsson befann sig under fredagen i Helsingfors. Statsråsberedningens presschef Anna Helsén säger till TT är det hans eget beslut att ta ledigt.

Det var tidigt på kvällen oklart om statsminister Göran Persson tänkte kommentera sin närmaste medarbetares ledighet.

Folkpartiledaren Lars Leijonborg har inte någon kommentar till statssekreterarens beslut om time out, låter han hälsa via sin pressekreterare.

Igår uppmanades Leijonborg av socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog att be Danielsson om ursäkt därför att folkpartister bloggat om ryktet att Danielsson haft en kärleksaffär med Helen Eduards, men slog då ifrån sig den begäran.

”Kan bli svårt att sitta kvar”

Folkpartiets partisekreterare Johan Jakobsson säger till aftonbladet.se att det kan bli svårt för Danielsson att sitta kvar:

– Om JO kommer fram till att han gjort något fel, så blir det svårt för honom att sitta kvar, säger Jakobsson som tycker det är bra att han tagit time out.

– Inom vårt parti har vi principen att om man är föremål för en rättslig utredning så bör man stiga åt sidan. Snarare är det konstigt att han inte gjort det tidigare. Det är så många frågor som hänger i luften vad gäller hans agerande på annandagen, så det här är helt naturligt.

Patrik Andersson, Robert Triches, TT