Lars Gyllensten död

NYHETER

Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare blev 84 år

Författaren och Svenska Akademiens tidigare ständige sekreterare Lars Gyllensten har avlidit.

Lars Gyllensten blev 84 år gammal.

Foto: AFTONBLADET
Lars Gyllensten på en bild från 1992.

- Han avled i går på Karolinska sjukhuset, säger dottern Katarina Gyllensten till TT på fredagen.

Lars Gyllensten föddes i Stockholm 1921, som son till disponent Carl Gyllensten och Ingrid Rangström - syster till tonsättaren Ture Rangström.

Lars Gyllensten inledde sin yrkesbana som läkare och blev biträdande professor vid Karolinska institutet.

Men Gyllensten lämnade definitivt medicinen för litteraturen 1973, ett år efter att han fått Litteraturfrämjandets stora pris. Då var han sedan länge en högt aktad författare.

Avslöja

Debuten skedde 1946, under pseudonymen Jan Wictor, tillsammans med Torgny Greitz. Den uppmärksammade diktsamlingen Camera Obscura var en parodi som ville avslöja avarterna i 40-talslyriken.

Gyllenstens produktion är väldig och omfattar bland mycket annat Senatorn 1958, Sokrates död 1960, Nihilistiskt credo 1964, debattboken Ur min offentliga sektor 1971, I skuggan av Don Juan 1975 och fortsättningen Skuggans återkomst eller Don Juan går igen 1985.

I sina böcker behandlade Gyllensten existensiella frågor i en säregen form. ''Ett slags pubertetsbestörtning över livet'' kallade han en gång innehållet i sina böcker. Det hindrade honom dock inte från att få många av de stora litteraturpriserna.

Gyllensten skrev om tillvarons grundläggande frågor och var skeptisk mot dem som sade sig företräda sanningen. I Nihilistiskt credo kom han att uppfattas som talesman för trolösheten. Han själv har också beskrivit sitt författarskap som "existentiell grundforskning".

Väldig meritlista

Genom att pröva och ompröva verkligheten i sina böcker och göra skapandet meningsfullt försökte han motverka stelheten, som för Gyllensten var lika med ondskan. Gyllensten blandade högt och lågt, hugskott och aforismer, vetenskap och filosofi.

Också hans akademiska meritlistan är väldig: ledamot av Svenska Akademien 1966-1989, dess ständige sekreterare 1977-86, ledamot av Svenska Akademiens Nobelkommitté 1968-87, ledamot av Nobelstiftelsen 1979 och dess ordförande 1987-93.

Lars Gyllensten har även suttit i styrelserna för Vetenskapsakademien, Sveriges Radio och Kungliga Dramatiska teatern samt i Svenska språknämnden. I Vitterhetsakademin var han hedersmedlem.

Ersattes inte

Svenska Akademiens arbete lämnade Gyllensten i ett uppmärksammat bråk 1989. Ayatolla Khomeiny i Iran hade då uttalade en dödsdom över författaren Salman Rushdie för hans bok Satansverserna, som ansågs häda Allah.

Lars Gyllensten, Kerstin Ekman och Werner Aspenström, lämnade sina stolar i protest mot att Akademien inte undertecknade ett uttalande mot dödshotet. De tre ledamöterna ersattes dock inte.

Lars Gyllensten var också djupt engagerad mot att Sverige skulle skaffa kärnvapen samt i Stockholms miljö- och trafikdebatt och en av de ivrigaste motståndarna till det sedan avförda Dennispaketet.

TT