Turkskräcken

NYHETER

Därför tvekar EU att släppa in Turkiet

1 av 5 | Foto: 1 Islam - ett stort muslimskt land Känslan av att Europa kommer att översvämmas av fanatiska muslier och presumtiva terrorister är stark. Troligen finns det inte fler presumtiva självmordsbombare på Turkiets landsbygd än vad det gör i Europas förorter. Ändå är Turkiet en katt bland hermelinerna i EU:s kristna klubb.

När barnen vägrar komma in på kvällen tar en del österrikiska föräldrar fortfarande till hotet "turken kommer".

Turkskräcken är inget nytt och har stark historisk förankring. Det är lite av vår tids motsvarighet till när Kina i mitten av förra seklet utmålades som "gula faran".

Tvekan inför Turkiet är inte konstig. Det är ett stort land med en delvis annan kultur. Stora delar av landet tillhör geografiskt Asien. Ett medlemskap i EU är ingen självklarhet.

Ändå är det slående hur annorlunda Turkiet behandlas jämfört med det forna Östeuropa som togs emot med stora famnen när Berlinmuren rasat.

Turkiet bjuds in med armbågen. Både hos många makthavare och hos vanliga människor finns mer rädsla än entusiasm.

Rädslan ligger djupare än både islamofobi och "dom snor våra jobb". Den går tillbaka till medeltiden då turkarna härjade i Europa.

Fortfarande lever nedsättande talesätt om turkar runtom i Europa som härrör från det Osmanska rikets dagar. Allt från italienarnas "han stinker som en turk" till österrikarnas försök att skrämma sina barn till lydnad med den farlige turken som hot.

Ingmar Carlsson, Sveriges generalkonsul i Istanbul, samlar på "grodor" om Turkiet.

-Särskilt skrämmande är att välutbildade och högt uppsatta personer i dagens Europa hyser sådana fördomar mot Turkiet, säger han.

Dagens turkar är inte mer religiösa än genomsnittssvensken. Islam i Turkiet har inte mycket gemensamt med samma religion i Saudiarabien. 15-20 miljoner muslimer lever redan i Europa. Vare sig dörren stängs eller öppnas för Turkiet går det inte att bevara kontinenten som en kristen oas.

Ett eventuellt medlemskap ligger 10-15 år fram i tiden. Då har Turkiet hunnit moderniseras ännu mer. Ändå blir det lättare för Turkiet att möta EU:s formella krav än att övervinna det känslomässiga motståndet.

1 ISLAM - ett stort muslimskt land

Känslan av att Europa kommer att översvämmas av fanatiska muslimer och presumtiva terrorister är stark.

2 JOBBEN - de snor våra jobb

3 HISTORISK

SKRÄCK

4 MÄNSKLIGA

RÄTTIGHETER

5 MAKTEN

Wolfgang Hansson