T-banekaos hotar

NYHETER

96 vagnar ur trafik efter kortslutning

Det kunde ha blivit en repris på t-banebranden i Rinkeby.

Istället inträffade kortslutningen i depån.

Nu väntar ett nytt tunnelbanekaos - 96 vagnar har tagits ur trafik.

Foto: KAOS I T-BANAN I DAG I maj i år rökskadades 12 personer vid en brand i Rinkebys tunnelbanestation. I går inträffade en kortslutning av samma typ som då. 96 vagnar är tagna ur trafik. Det kan bli kaos under dagen.

Vid middagstid i går inträffade en ny kortslutning av samma typ som orsakade den stora t-banebranden i Rinkeby i maj då tolv personer rökskadades.

- Vi föreslog redan från början att de skulle dra in alla tåg tills de hittat den verkliga orsaken, annars riskerar man en situation som i Rinkeby eller ännu värre, säger Jannis Konstantis, vice ordförande i Seko klubb 119.

Connex säkerhetschef Lars Ericsson, påpekar att man ännu inte vet säkert vad som orsakade gårdagens kortslutning.

- Men vi blir så klart oroliga när vi märker att något liknande som hände i våras händer igen. Därför måste vi få klarhet i det innan vi använder vagnarna igen, säger han.

I samband med kortslutningen uppstod en ny konflikt mellan Connex och facket, när skyddsombudet inte fick tillträde till den skadade vagnen. Det slutade med att ett 30-tal fackmedlemmar åkte ut till depån och protesterade.

Samma vagntyp

- Vi kallar skyddsombuden till information så fort våra interna möten är avklarade. Vi borde ha varit tydligare och sagt det med en gång, men det kom inte fram i rätt ordning, säger Lars Ericsson.

T-banevagnen som kortslöts var av samma typ som den som brann i Rinkeby i våras. Den har stått stilla sedan dess, men i helgen blev den godkänd för trafik. Den skulle bara provköras en sista gång i depån i Rissne, när olyckan inträffade.

Eva Buskas