Granat inlämnad till polisen

NYHETER

Orsakade utrymning av delar av centrala Valdemarsvik

Vid 10-tiden lämnade en privatperson in en upphittad, gammal och cirka 30 centimeter lång granat på polisstationen i Valdemarsvik.

Hoppsan, sa polisen, och beordrade utrymning av stora delar av orten.

Granaten misstänktes vara fullproppad med svartkrut och stålkulor, men visade sig vara tom.

Det var en stor och rostig järnklump som lämnades in till polisen i Valdemarsvik vid tio-tiden på förmiddagen. Polisen fattade direkt misstankar att den kunde vara farlig och en omfattande avspärrning beordrades, som bland annat omfattade Vammarskolan, kommunhuset, räddningstjänsten, ambulansstationen och Folkets hus.

Enligt militära experter som såg den på bild kunde det handla om en skarpladdad spränggranat. Polisen behandlade siutationen som att den kunde explodera när som helst.

Från 1900

Senare identifierades objektet som en granat från cirka år 1900, och den modellen är rena dödsbomben – fullproppad med svartkrut och stålkulor. När militärens ammunitionsröjare kom till platsen vägdes den dock, och befanns vara tom.

– Den vägde bara cirka sex kilo. Om det funnits innehåll i den skulle den vägt det dubbla, säger polisens presstalesman Mikael Skoog till aftonbladet.se.

Tog inga risker

Enligt uppgift till polisen hittades granaten i en trädgård. Personen som lämnade in granaten till polisen hade sannolikt ingen aning om ifall den var skarpladdad eller ofarlig.

Robert Triches