Danske Syrien- ambassadören reser hem

NYHETER

Stockholm

Danmarks ambassadör i Damaskus reser hem tillsammans med sina danska medarbetare. Anledningen är att de syriska myndigheterna försämrat skyddet av den danska ambassaden, heter det i en not till Syriens utrikesdepartement.

Diplomaterna "har tillfälligt lämnat Syrien eftersom syriska myndigheter har minskat deras skydd till en oacceptabelt lågt nivå", förklarar utrikesdepartementet i Köpenhamn på fredagen beslutet att ta hem beskickningens personal.

Den danska ambassaden delar byggnad med Sveriges och Chiles ambassader. Men Sverige gör en annan bedömning av säkerhetsläget än danskarna och tar inte hem personalen från sin beskickning.

- Vi anser inte att det hittills är nödvändigt att kalla hem personalen, säger Jan Janonius som är presstalesman vid utrikesdepartementet (UD) i Stockholm.

- Vi tittar på säkerhetsläget hela tiden. Något kan inträffa som gör att vi ändrar oss.

Kommenterar inte säkerheten

Janonius sade att svenska UD inte går in på varför Sverige bedömer läget annorlunda än danskarna som uttryckligen förklarat skälet till sitt beslut. Danmark informerade Sverige vid åttatiden på fredagskvällen genom att sända en kopia av den not som myndigheterna i Damaskus fått.

- Vi har ingen anledning att diskutera säkerhetsläget vid våra ambassader med medier, säger Janonius.

- Om Danmark gör en annan bedömning är det något som Danmark får stå för.

Janonius understryker dock att Sverige anser det oacceptabelt om en ambassad inte får tillräckligt skydd, vilket utrikesministern kommenterade när ambassadbyggnaden angreps.

- Utrikesminister Laila Freivalds sade i starka ord att det är oacceptabelt och hänvisade till Wienkonventionen (om beskickningar i främmande länder) som säger att en ambassad är fredad.

Sverige fick kopia av not

Utrikesministern har fått information om stängningen av Danmarks ambassad Damaskus men hon kommenterar enligt Janonius inte beslutet.

Tysklands ambassad i Damaskus sköter tillsvidare de konsulära uppgifterna åt danskarna i Syrien, skriver franska nyhetsbyrån AFP. De uppgifter en ambassad har ska när det är praktiskt möjligt tills vidare skötas från ambassaden i Jordaniens huvudstad Amman.

Förhållandet mellan Syrien och Danmark har varit ansträngt sedan en folkhop för en vecka sedan stormade den danska ambassaden. Demonstranterna protesterade mot publiceringen av de beryktade Muhammedkarikatyrerna i Jyllands-Posten i höstas.

Vill skrämmas

Danska utrikesministern Per Stig Möller sade i onsdags att överfallet på ambassaden inte bara motiverats av vrede mot karikatyrerna. Avsikten var att skrämma Danmark som för närvarande har en plats i FN:s säkerhetsråd, anser Möller. Det kan finnas ett samband mellan stormningen och säkerhetsrådets granskning av Syriens roll vid mordet av Libanons förre premiärminister Rafik Hariri förra året.

Lars Söderström/TT