Nyheter

SSU vill betala tillbaka bidrag

NYHETER

SSU vill betala tillbaka bidrag efter att ha misslyckats med att reda ut hur många medlemmarna är.

Organisationen riskerar ändå att bli polisanmäld för fusk med medlemssiffror.

Efter anklagelser om omfattande fusk med medlemsredovisningen inledde socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) en revision. Den har nu kunnat konstatera att oredan i ekonomi- och medlemshanteringen är stor i de 26 SSU-distrikten. Så stor att det sannolikt inte går att reda ut det riktiga antalet medlemmar.

Därför skickade SSU på fredagen en skrivelse till statliga Ungdomsstyrelsen, som betalat ut bidragen. I skrivelsen önskar förbundet att få inleda diskussioner om återbetalning.

– Vi är i princip redo att betala tillbaka allt, säger SSU:s pressekreterare Peter Skeppström.

Få säkra medlemmar

I år har SSU beviljats 3,5 miljoner kronor. Summan är uträknad på basis av 2003 års medlemssiffror. SSU har uppgett att man då hade drygt 19000 medlemmar. Men bara de medlemmar som betalat sin avgift centralt till förbundet går att kontrollera. Det handlar om endast omkring 1900 personer.

– De är de enda som vi med säkerhet kan säga finns i dag, säger Skeppström.

Han påpekar dock att många kan ha betalat in sina medlemsavgifter till SSU:s 210 lokalföreningar. En revision av alla de föreningarna skulle enligt SSU kosta närmare en miljon kronor. Dessutom är risken stor att oredan i lokalföreningarnas medlemshantering är lika stor som distriktens. Därför är nu SSU redo att betala tillbaka de statliga bidragen.

Riskerar anmälan

Hotet om rättsliga åtgärder kvarstår dock.

– Det kan fortfarande bli aktuellt med polisanmälan, säger Staffan Eklund på Ungdomsstyrelsen.

Han påpekar att SSU i sin bidragsansökan försäkrat att medlemsuppgifterna var korrekta. Enligt Eklund kan det också bli aktuellt att anmäla SSU:s revisorer till revisorsnämnden.

SSU ska den 21 juni redovisa de medlemsuppgifter man fått fram. Staffan Eklund hoppas att beslut om återbetalning och eventuell polisanmälan ska kunna tas före semestern.

Peter Wallberg/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – förhandsboka här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter