Nils Lundgren i skattetvist

NYHETER

Skatteverket vill upptaxera Junilistans frontfigur med 130 000

Junilistans riksdagskandidat Nils Lundgren ligger i tvist med Skatteverket.

Verket vill upptaxera honom med 130 000 kronor.

Men själv ser han sig inte som en skattesmitare.

Till Sveriges Radios Ekoredaktion säger Nils Lundgren att han tycker att det som hänt är pinsamt. Men han anser inte att tvisten gör honom till skattesmitare.

– Det här tror inte jag att någon kan se som nåt problem i ett land där vi har skandaler med Skandiadirektörer och fackföreningsmän som har tagit lägenheter som skulle gå till ensamstående, säger han.

Oeniga om hyra

Upptaxeringen gäller enligt Ekot dels förmånsvärdet på Nils Lundgrens boende, dels att han inte tagit upp ränteinkomster. Skatteverket menar att Nils Lundgren betalat för låg hyra för sin bostad, som ägs av Nils Lundgrens bolag. Skatteverket vill höja förmånsvärdet med 57 000 kronor, men det beslutet tänker Nils Lundgren överklaga till Länsrätten.

Oredovisad inkomst

Punkt två handlar om en inkomstränta på 72 000 kronor som Lundgren inte redovisat, trots att han säger sig ha deklarerat med hjälp av landets mest kända revisionsbyråer.

– Den finns med varje år sedan åtskilliga år tillbaka. Den här gången hade den av något skäl ha fallit bort, det är inte mer med det, säger Nils Lundgren till Ekot.

Karin Henriksson