Du betalar kalaset

NYHETER

Skattepengar gick till Schymans fi-resor

1 av 4 | Foto: Bensin och två taxiresor som riksdagen får stå för.

Skattebetalarna är med och finansierar Gudrun Schymans nya parti.

När fi bildades betalade riksdagen hotell, hyrbil, bensin och taxi.

-Jag utför ju bara mitt uppdrag, säger hon.

Trots att ännu ingen kan säga om feministiskt initiativ, fi, tar plats i riksdagen pekar det mesta mot att det kommer att bli en kostsam affär för skattebetalarna.

Den förra vänsterpartiledaren och numera politiska vilden Gudrun Schyman använder nämligen sin riksdagsplats för att bädda för sitt nya partiprojekt.

Det betyder i korthet att riksdagen betalar för både hyrbilar, flyg- och taxiresor, som hon använder vid utflykter som har med fis bildande att göra.

Betalade hotellnätter

I slutänden är det alltså skattebetalarna som tvingas stå för notan.

Aftonbladet har granskat Gudrun Schymans reseräkningar och kan konstatera att enbart hennes bensin och hyrbilar i samband med fis årsmöte i Örebro, där partiet bildades för drygt tre veckor sedan, uppgick till drygt 650 kronor. Dessutom betalade riksdagen tre hotellnätter.

Gudrun Schyman lämnade vänsterpartiet den 7 december i fjol. Trots det anser hon att hon uppfyller sitt riksdagsuppdrag.

"Jag får uppmuntrande tillrop"

-Jag resonerar precis på samma sätt som jag har gjort hela tiden. Jag upplever att jag har ett mycket starkt mandat för att arbeta med de feministiska frågorna, säger hon.

Tycker du inte att du sviker dina vänsterpartistiska väljare?

-Nej, jag har inte alls den upplevelsen. Däremot får jag väldigt mycket sympatiyttringar och uppmuntrande tillrop för det jag gör. Det gäller i hög grad också människor som röstade i förra valet. Jag fick ju väldigt många personvalsröster tack vare att jag lyfte de feministiska frågorna.

Men att det är skattebetalarna som är med och finansierar feministiskt initiativ ...

-Skattebetalarna är verkligen inte med och finansierar feministiskt initiativ. De betalar min riksdagsplats precis som alla andras riksdagsplatser.

Niklas Bodell