EU stoppar import av fåglar från Turkiet

NYHETER

Rädslan för fågelinfluensan stor

Rädslan för fågelinfluensan är stor i Europa.

Forskarna tror att viruset ska mutera i ett nytt virus, som är ännu mer dödligt för människor.

EU förbjuder nu all import av fjäderfän från Rumänien och Turkiet, där fall av influensan rapporterats.

Tidigare på måndagen förbjöd flera europeiska länder, bland andra Grekland och Serbien-Montenegro, import av fjäderfän från Turkiet och Rumänien. Vid middagstid meddelades att EU infört importförbudet för samtliga medlemsländers räkning.

EU har förberett sig för en eventuell spridning av fågelinfluensan. I dess nuvarande form är influensan inte särskilt smittsam från fågel till människa. Men forskare befarar att viruset kan mutera och bli ett större hot även för människor.

”Reell risk”

– Det är en reell risk, och det är därför som EU-kommissionen samarbetar med medlemsländerna för att få fram nödplaner mot fågelinfluensan, sade EU-talesmannen Philip Tod på måndagen.

Han sade också enligt AP att ansträngningar görs för att få fram vaccin.

I Turkiet slaktas nu tusentals fjäderfän och halvvilda hundar. I västra Turkiet har turkisk militär satt upp vägspärrar och placerat en by nära Balikesir i karantän. Där pågår just nu destruktion av fjäderfän på två kalkonfarmar. Det är just på en kalkonfarm i Turkiet som fågelinfluensafall upptäckts.

Död svan

I östra Rumänien planeras runt 40 000 fjäderfän att slaktas och destrueras de närmaste dagarna, enligt rumänska myndighetskällor. I förra veckan upptäcktes tre änder i byn Ceamurlia som dött av fågelinfluensa och i lördags hittades en död svan i Constanta, en hamnstad i Svarta havet. Även den hade dödats av fågelinfluensaviruset.

Robert Triches, AP