Han tog namnet – och tog hem priset

NYHETER

41 (!) svenskar bytte förnamn - till Klaus-Heidi

Foto: Berlin nästaFlygbolaget Lufthansas Berlinkampanj förmådde hela 41 svenskar att byta namn till det lätt excentriska Klaus-Heidi. Michael Klaus-Heidi ­Andersson, 24, kammade hem storvinsten på jippot i går kväll: En resa, en betald lägenhet, privatlektioner i tyska - och en cykel. Foto

Klaus-Heidi, Klaus-Heidi och Klaus-Heidi var där.

Och Klaus-Heidi.

41 svenskar förmåddes att byta förnamn av ett flygbolag.

Sverige är världsmästare på att byta namn.

Det beror delvis på att vi har en sådan uppsjö av -son-namn, 42 av de 100 vanligaste efternamnen i Sverige är ett sånt, dels på att vi har tämligen generösa regler för namnbyte: vilken orsak som helst duger.

Därför heter numera 41 svenskar Klaus-Heidi, en kombination av typiskt tyskt mansnamn och typiskt tyskt kvinnonamn och något som garanterat bara existerar i Sverige.

För många som bytte

I en reklamkampanj för sin nya direktlinje mellan Stockholm och Berlin lät Lufthansa kampanjen få luft under vingarna i oktober.

– Vi var lite rädda att inte en enda skulle anmäla sig och vår drömvision var att fem skulle byta namn och anmäla sig, säger Magnus Engvall på Lufthansa.

Men då hade han inte tagit just denna beredvillighet bland svenskar att byta namn i beräkning, för knappt hade tävlingen rullat i gång innan man hade 30 namnbytare.

– Vi fick avbryta kampanjen i förtid.

Gratis lägenhet ett år

Lufthansa inser också att det är en hyfsat stor grej att byta sitt förnamn och att alla som tagit klivet borde få ut något av det och därför bromsade man in kampanjen.

I går kväll stod 32 Klaus-Heidi på en scen i centrala Stockholm och en Klaus-Heidi fick flygresa till Berlin, ett års betalad hyra för en lyxig, central lägenhet, en cykel tydligt märkt med ''Klaus-Heidi'' och privatlektioner i tyska.

– Nu ska jag hitta ett jobb i Berlin så fort som möjligt, säger Michael Klaus-Heidi Andersson, 24, från Fjugesta som drog vinsten.

Och vad ska du kalla dig i Tyskland?

– Klaus-Heidi, förstås. På mitt jobb kallar alla mig endera Klaus eller Heidi numera.

Tysk press

De andra Klaus-Heidi:arna fick Lufthansas bonuskort laddade med poäng tillräckligt för en tur- och returresa till New York.

En stor grupp tyska journalister hade rest till Stockholm för att bevaka denna kittlande företeelse att 41 svenskar frivilligt tar sig ett namn som i svensk tappning skulle kunna vara Kalle-Maja.