V rasar efter EU-omröstning: ”Oacceptabelt”

Malin Björk (V), tjänsteman i EU-parlamentet feminism
Malin Björk (V), tjänsteman i EU-parlamentet feminism

Det planerade frihandelsavtalet mellan USA och EU kan leda till att företag kan dra enskilda länder inför domstol.

I dag röstades delar av regelverket kring den nya ordningen igenom i EU-parlamentet.

– Det är oacceptabelt att man går händelserna i förväg på det viset, säger Malin Björk, V:s toppkandidat inför EU-valet.

EU-parlamentarikerna röstade idag igenom bestämmelser om att EU, istället för enskilda medlemsstater, ska sköta förhandlingar vid investeringsavtal mellan en stat och ett företag. Omröstningen har väckt stor uppmärksamhet eftersom det just nu pågår förhandlingar om ett frihandelsavtal, TTIP,  mellan EU och USA.

En bred majoritet röstade för. Men bland annat Miljöpartiets Carl Schlyter röstade mot. Malin Björk, Vänsterpartiets toppkandidat inför EU-valet i maj, hade också gjort det om hon suttit i parlamentet.

– Vi tycker att det är orimligt att man går händelserna i förväg och antar det här dokumentet. Det förbereder vägen för företags möjlighet till legitimitet, samma mekanismer som finns i frihandelsavtalet med USA, säger hon.

Kan stämma stater

Frihandelsavtalet med USA förhandlas ännu, och EU-parlamentarikerna kommer att besluta om det först 2015.

Vänsterpartiet anser man att det är problematiskt att företag kan få möjlighet att stämma stater om avtal ändras. För Sveriges del skulle frågan kunna bli het om exempelvis privata företag inom vård, skola och omsorg får nya regler kring vinstresultatet, något en utredning under Finansdepartementet analyserar i skrivande stund.

– Då kan det bli så att storföretag får möjlighet att stämma staten, det är vi absolut inte intresserade av, säger Malin Björk.

Men moderate parlamentarikern Christofer Fjellner beskriver det som att man ”uppdaterat regelverket”:

– Vi röstade om hur det ska gå till när EU sköter förhandlingarna, att man ska informera före, att det finns en rådgivande kommitté, och sådant.

"Även stater måste följa lagar"

Han röstade för förslaget, tillsammans med en bred majoritet av bland annat svenska S och FP-politiker.

– Det var av ett enkelt skäl: Även stater måste följa lagar, regler och ingångna avtal. Gör man en affär med en stat måste man kunna veta som företag att även staten betalar sina räkningar, säger Fjellner.

Christofer Fjellner tycker Björk är negativ alldeles för långt på förhand.

– Det finns inte ett frihandelsavtal. Det är nästan lite lustigt att V säger att de är emot ett frihandelsavtal med USA, innan det finns ett ord på ett papper ännu.

Publisert: