Piratpartisten är yngst i EU-parlamentet

STRASBOURG. Piratpartisten Amelia Andersdotter, 26, är yngst av alla politiker i EU-parlamentet.

Därmed följer hon trenden för sitt parti – vars toppkandidater har lägst medelålder bland dem som siktar mot Bryssel.

– Jag representerar den unga generationen på internet, säger hon.

Aftonbladet har granskat riksdagspartiernas och Piratpartiets tio toppkandidater i EU-valet. Yngsta toppkandidaterna kommer från Piratpartiet, med en medelålder på 39,4 år.

Vänsterpartiets kandidater äldst

Medelåldern bland Vänsterpartiets toppkandidater ligger på 48 år. Därmed är de äldst:

– Vi har inte ens tänkt på detta. Samtidigt kommer vi förmodligen att ha en av de yngre riksdagslistorna. Men vi ser inte det här som ett problem. Vi väljer de kandidater vi tror är bäst, säger V:s partisekreterare Aron Etzler.

Piratpartiet nöjda med att vara yngst

Piratpartiets partiledare Anna Troberg är nöjd med den låga medelåldern.

– Vi drog unga väljare i EU-valet 2009. Vi hoppas kunna gör det i detta val också. Väldigt många yngre människor i Europa påverkas av besluten som fattas i EU, säger hon.

Samtidigt har ni den äldsta kandidaten, 76-åriga Gun Svensson?

– Det är roligt att representera ett parti som har ett så stort åldersspann.

Hennes partikamrat Amelia Andersdotter (PP) är med sina 26 år det nuvarande EU-parlamentets yngsta ledamot. Och det har hon varit sedan hon tog plats 2011.

– Jag representerar den unga generationen som finns på internet. De som tycker att det är viktigt att hålla kontakt med sina kompisar, byta kultur med varandra och använda nya teknologier för att uppnå gemensamma mål, säger hon.

När Aftonbladet träffar Andersdotter deltar hon i EU-årets sista förhandlingsomgång i franska Strasbourg. De politiska sessionerna sker både i Bryssel och i Strasbourg efter en mångårig överenskommelse mellan länderna.

Arbetat med övervakning på nätet

Efter flera års arbete med frågor som rör övervakning på internet och kontroll av EU:s budget packar hon nu sina väskor och flyttar hemåt. Mandatperioden är över och i stället väntar kampanjande inför EU-valet den 25 maj.

Amelia Andersdotter hoppas att hon ska få väljarnas förtroende på nytt. Att hon behövs verkar hon övertygad om.

– Jag vet vad jag gör, jag vet vad jag vill och jag gör saker som får det jag vill ska hända att hända.

”Skitsvårt att gå i pension”

Även Marit Paulsen, 74, folkpartist och näst äldst av kandidaterna i Aftonbladets granskning, hoppas på en ny EU-period. Det som driver henne är viljan att få ta en kommande miljölag för bönder i mål.

– Eftersom jag har fajtats för den i så många år är det skitsvårt att gå i pension innan den är på plats, säger hon.

Fotnot: Aftonbladet granskar inför EU-valet kandidaterna för de svenska partier som är representerade i EU-parlamentet och/eller i riksdagen.

Publisert: