FN-chefen skickar Eliasson till Ukraina

Uppdaterad 2014-03-03 | Publicerad 2014-03-02

Till Aftonbladet i natt: Jag är på väg

feodosija/stockholm FN:s vice generalsekreterare, svenske Jan Eliasson, skickas till Ukraina.

På plats ska han värdera läget, för att föreslå hur FN kan fortsätta jobba för att lugna situationen, skriver FN i ett uttalande.

– Jag är på väg in på planet som rullar in här i tövädret. Det är planet till Europa, säger Jan Eliasson till Aftonbladet.

Hetman Sahaydachniy

Ryssland tänker inte förhandla med de som tagit makten i Ukraina, eftersom man menar att de gjort det med blodspillan. Det säger den ryske premiärministern Dmitrij Medvedev i ett uttalande enligt den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, rapporterar Reuters.

I ett meddelande på sin Facebook-sida skriver han att Ukrainas ledning är mycket instabil och gör bedömningen att situationen kommer att sluta i ett nytt blodbad.

Han konstaterar att Viktor Janukovytj "fortfarande enligt konstitutionen är Ukrainas legitime president”, men att hans auktoritet är ”icke-existerande”.

Förenta Nationernas generalsekreterare Ban Ki-moon, har samtidigt skickat svenske Jan Eliasson, vice generalsekreterare, till Ukraina. På plats ska han undersöka situationen för att sedan rådgöra med Ki-moon om hur man ska gå vidare för att kunna få fram en fredlig lösning på konflikten.

Aftonbladet når Eliasson precis när han ska borda planet som ska ta honom till Europa och Ukraina.

– Jag är på väg in på planet som rullar in här i tövädret. Det är planet till Europa. Jag kan inte säga mer än vad som står i pressmeddelandet just nu, säger Jan Eliasson till Aftonbladet.

Enligt BBC hördes två explosioner i Simferopol under söndagen.

”En krigsförklaring”

I går eftermiddag fick ryske presidenten Vladimir Putin ryska parlamentets godkännande för att använda militära medel för att skydda ryska intressen runt om i Ukaina.

Samma dag intog de ryska styrkorna Krimhalvön.

Ukraina har kallat in alla militära reservförband, rapporterar Reuters.

– Detta är en krigsförklaring mot mitt land. Vi kräver att Putin drar tillbaka sina trupper från det här landet och därmed respekterar bilaterala överenskommelser, säger Arsenij Jatsenjuk enligt BBC.

Enligt BBC har Ukraina en aktiv militär styrka på 160 000 man och omkring en miljon reservister.

Den ukrainska militären är försatt i högsta beredskap, beredda att beskydda el- och kärnkraftverk, enligt tjänstemän, rapporterar BBC.

Soldater med granatgevär

En marinbas i staden Feodosija har på söndagen blockerats av ryska soldater som hotar med anfall.

Stämningen runt militärbasen är lugn, flera civila proryska demonstranter är där och viftar med ryska flaggor.

Det är minst tre ryska pansarfordon på plats. Soldater med automatvapen och granatgevär omringar basen på förmiddagen. På insidan syns det hur ett 50-tal ukrainska soldater lägger ut taggtrådshinder och gräver skyttevärn.

Poserar framför militärfordonen

Flera kvinnor som Aftonbladet möter vid utsidan har sina söner posterade inne på marinbasen. Och de är mycket oroliga för vad som kommer att hända.

En kvinna ropar i en megafon:

”Marinkårssoldater, vi påminner er om att ni är våra söner. Utför inte order från fascisterna i Kiev”.

Samtidigt som ryska och ukrainska soldater utför order från sina respektive regeringar i världens just nu hetaste konflikt, pågår fotbollsträningar och andra aktiviteter alldeles i närheten av militärbasen som om det vore vilken söndag som helst. Familjer poserar framför de ryska pansarfordonen.

Bytte sida

Och i går halade besättningen på ett ukrainskt krigsfartyg ner den ukrainska flaggan, enligt den ryska Izvetia Daily.

– Den ukrainska flottans flaggskepp Hetman Sahaidachny har kommit över till vår sida i dag. Det har hängt ut den ryska flottans flagga, säger den ryske senastorn Igor Morozov till Izvetia Daily,

Han berättar att de inte längre följer order från den nya regeringen i Kiev.

– Besättningen har följt ordern av överbefälhavaren över Ukrainas beväpnade styrkor, Viktor Janukovytj och hoppade och kom över till Ryssland, säger Igor Morozov till den ryska tidningen.

Soldater tog vapen

Samtidigt kommer rapporter från ryska nyhetsbyrån Interfax att ryska soldater har konfiskerat vapen från en ukrainsk radarstation i staden Sudak i de sydöstra delarna av Krim och från ett träningscenter för ukrainska flottan i Sevastopol, rapporterar Reuters. Soldaterna ska även har uppmanat personalen att ansluta till de ”legitima” ledarna för Krim, rapporterar Interfax som citerar till en källa inom det ryska försvarsdepartementet.

Natomöten

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon har uppmanat till en omedelbart återställande av lugn och direkta dialoger, skriver BBC.

Under måndagen kommer USA:s utrikesminister John Kerry att resa till Ukraina för att diskutera krisen.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen säger på en pressträff att Ryssland bryter mot internationell rätt och FN-fördraget.

Organet inrättades 1997 och är bland annat ett forum för överläggningar mellan Natoländerna och Ukraina om "gemensamma säkerhetsfrågor", enligt Natos hemsida.