Prisregn över Aftonbladetfotografer

Av: Ida Gustafsson, Annika Sohlander Cassel

Publicerad:
Uppdaterad:

sundsvall/stockholm Aftonbladet har tagit storslam på Årets Bild-galan som i år hålls i Sundsvall.

Aftonbladets medarbetare Niclas Hammarström fick första priset för Årets bild.

– Jag är jätteglad. Det känns fint eftersom jag offrat så mycket för det här priset, säger Niclas Hammarström på galan.

Årets bildspel/multimedia går till Magnus Wennman, som hamnade på både första och andra plats. Bildspelet som han gjort följde två hemlösa män i Stockholm.

Han tilldelades dessutom priset för årets pressfotograf.

– Shit, det var en överraskning, jag hade inte en aning, säger Magnus Wennman när han tar emot priset som delas ut av kameraföretaget Canon.

Bilder från Syrien

I Kategorin Årets sportbild gick tredje priset till Aftonbladets Jimmy Wixtröm.

Andreas Bardell fick tredje pris i Kategorin Årets kultur/nöjesbild som togs under Moderaternas partistämma. På bilden dansar bland annat utrikesministern Carl Bildt (M).

Fotografen Niclas Hammarström, som blev kidnappad i Syrien i november förra året och frisläppt i början av januari, fick första priset i kategorin Årets porträtt (singel).

Bilden togs när Niclas var på resa i Syrien i januari förra året. Och den föreställer en pojke som samlar ammunition. För samma bild fick han även första pris i kategorin Årets bild som delas ut av pressfotografernas klubb.

– Jag är jätteglad. Det känns fint eftersom jag offrat så mycket för det här priset, säger Niclas Hammarström när han tar emot priset.

Priser för bildreportage

Niclas Hammarström fick även förstapris i kategorin Bildreportage Utland för sina bilder från Aleppo i Syrien. I samma kategori fick Aftonbladets medarbetare Natanael Johansson andrapriset för sitt bildreportage om en svensk missionär i Afrika.

Tredje pris i kategorin Årets Nyhetsbild Utland gick till Andreas Bardell. Bilden är tagen under en tromb i Oklahoma.

Anna Tärnhuvud som är medarbetare på Aftonbladets bildredaktion har kammat hem två förstapriser. Hon tog första pris i Feature-kategorin för en bild på en så kallad "Doomsday prepper", en person som förbereder sig för domedagen. Hon har också tagit hem första pris i kategorin Bildreportage Sverige. Dessutom tilldelades hon kameraföretagets Nikons pris för årets rookie, där bidragen kommer från olika studenter på fotoskolor runt om i landet.

”Har 30 prisstatyetter”

I kategorin årets porträtt gick både första och andra priset till Magnus Wennman. Vinnarbilden är tagen på barn på sjukhus i Kabul Afghanistan.

– Jag vet inte exakt hur många prisstatyetter jag har, 30 nånting, säger Magnus Wennman när han tog emot sitt pris.

Aftonbladet sänder live från tävlingen i samarbete med Kamerabild.se.

Publicerad: