”Det kommer att få konsekvenser”

Max-chefer varnar anställda i ett brev

Restaurangföretaget Max ledning varnar i ett brev till sina anställda för en "katastrof" om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vinner valet.

Företagets vd Richard Bergfors säger nu att han kunde uttryckt sig klarare.

– Jag har både formulerat mig fel och blivit missförstådd, säger han.

I månadsbrevet för januari, som skickats till alla medarbetare och som är undertecknat av bröderna Richard och Christoffer Bergfors, redogör Max-ledningen för hur man ser på företagets situation. Man förklarar att företaget går bra men behöver få fler gäster.

I slutklämmen slår bröderna Bergfors också fast att det är valår i år. Och lyfter fram de "orosmoln" de ser.

"om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer att få stora konsekvenser för vår tillväxt" skriver man.

Uppmanas till bojkott

Brevet har läckt ut till sociala medier och väckte genast ont blod. Av skribenter på twitter uppfattas brevet som ett försök att påverka personalen att rösta på Alliansen och det uppmanas också till bojkott.

"Helt sjukt att Max med vaga hot försöker skrämma anställda till att rösta på Alliansen, tänker inte äta där mer" skriver till exempel komikern och vänsterprofilen Kawa Zolfagary. Den liberala tankesmedjan Timbros vd Markus Uvell är dock mer positiv till tilltaget. Han skriver: "Inte nog med att Max gör Sveriges godaste hamburgare, dessutom talar de klarspråk om politiska hoten mot verksamheten. Utmärkt!".

"Övertolkning"

Max vd Richard Bergfors menar dock att det inte alls handlar om att försöka påverka personalen att rösta borgerligt.

– Det är att övertolka det hela. Det handlar inte om att det är en katastrof om de vinner valet, jag bryr mig faktiskt inte om det. Vad som vore en fullständig katastrof är om man höjer momsen och arbetsgivaravgiften för unga. Det vore en katastrof för Max och hela branschen. Det står jag bakom till hundra procent, säger han.

– Det är skattehöjningar på långt över våra vinstnivåer. Införs det där så tvingas vi höja priserna radikalt vilket kommer leda till minskad omsättning och permittera personal. Det är ett faktum.

"Det är olyckligt"

Han menar dock att han kunde uttryckt sig klarare.

– Det olyckligt att det är taget ur sitt sammanhang och att det blir publikt. Då kanske det kan uppfattas fel. Eller det uppfattas ju fel, i alla fall bland media. Det är en olycklig formulering på det sättet. Hade jag vetat det hade jag nog formulerat mig på ett annat sätt. Jag hade inte femma i svenska och jag skriver det som kommer från hjärtat och har den dialogen med mina anställda, säger han.

”Ganska naiv bild”

Enligt Bergfors var syftet med brevet till personalen att visa att Max är ett öppet och transparent företag som kommunicerar med sina anställda.

Kan man inte uppfatta det som ett sätt att påverka er personal att rösta på Alliansen?

– Nej, då tror jag man har en ganska naiv bild. Så lättpåverkade är inte folk. Jag tycker att man oavsett vem man röstar på ska kontakta det partiet och säga att det här är viktiga frågor för den här branschen, och försöka få dem att ändra sig.

Enligt Richard Bergfors har ingen av bröderna någon politisk koppling. Han menar också att företaget är politiskt obundet.

Pär Karlsson

Mathilda Brorström

Anette Holmqvist

Hanna Olsson

Publisert: