Anton Abele lämnar politiken

Anton Abele utanför riksdagen i Stockholm
Anton Abele utanför riksdagen i Stockholm

Moderaten och riksdagsmannen Anton Abele, 21, lägger ner sin politiska karriär.

I "Sommar i P1" berättar han att han inte kommer att kandidera till riksdagen nästa val.

– Min karriär som politiker är snart över, säger Abele i sitt sommarprogram.

I dag var det moderaten och riksdagsledamoten Anton Abeles tur att sommarprata. Han valde att fokusera på hur det är när livet går för snabbt.

Han beskrev bland annat den hektiska tiden efter mordet på Riccardo på Kungsholmen 2007. Då blev Abele känd för att som 15-åring ha startat Facebook-gruppen "Bevara oss från gatuvåldet" som fick över 10 000 medlemmar.

Riksdagen var slitsam

Abele tog också upp sitt prestationsbehov, som han menar härstammar från att han alltid är yngst. När han som 18-åring valdes in i riksdagen 2010 blev han Sveriges genom tiderna yngsta riksdagsledamot.

– Det är troligtvis det häftigaste jag varit med om, en unik upplevelse. Som ung ville jag leverera och leva upp till förväntningarna.

En månad innan valet blev Abele antagen till Handelshögskolan. Sedan dess har han kombinerat studierna i med sitt jobb i riksdagen där han ansvarat för frågor om unga och brott.

Jobbet i justitieutskottet har varit slitsamt. Det har inneburit mycket resor och hotellnätter som gjort att han känt sig ensam och fått tid över att tänka.

– Jag blev min egen psykolog när jag satt och funderade. Jag har börjat förstå att jag haft lite för bråttom i livet och gjort mycket i fel ordning.

”Det är loserattityd”

Nu har han bestämt sig för att lämna politiken som han beskriver som tuff.

– Jag kan inte minnas att jag har fått ett enda samtal från partiledningen efter att ha medverkat i media, aldrig från någon i toppen av min eget lag, om det inte handlat om kritik.

Han beskriver riksdagen som en plats som genomsyras av pessimism, en miljö där man sällan berömmer och stöttar varandra.

– För mig är det här en loserattityd, ingen förändrar världen genom att klanka ner på människor och deras idéer.

”Lämnar efter nästa val”

En annan anledning till att han nu lämnar sitt politiska liv är svårigheterna att kombinera den med sina studier i juridik.

– Med tiden har det blivit viktigare för mig att inte förlora kontakten med mitt andra liv. Jag kommer inte att kandidera för omval, det innebär att jag lämnar riksdagen efter nästa val, säger Abele, och poängterar att han kommer att fullgöra mandatperiodens sista år.

Nu börjar nästa kapitel i Anton Abeles liv.

– Jag drömmer om att vakna och veta att jag ska till jobbet klockan nio. Att få äta lunchlåda med jämnåriga kollegor och att gå på after work utan att tänka på åtaganden dagen efter. Det ska bli häftigt att leva ett liv som alla andras, säger han.

Publisert: