TV-profilen Lena Smedsaas är död

NYHETER

TV-profilen Lena Smedsaas är död.

Hon avled på måndagen efter en längre tids sjukdom.

Hon blev 62 år.

Lena Smedsaas.

Lena Smedsaas var under många år politisk kommentator på TV4.

Hon arbetade på kanalen sedan starten 1990 och kom att jobba där i nästan 20 år, som nyhetsankare och redaktör och senare som politisk kommentator.

– En sak som hon var särskilt stolt över var när hon nominerades för Stora journalistpriset för sitt arbete med partiledarutfrågningen i slutet på 1990-talet. Det arbete som hon och Lennart Ekdal gjorde där var ett riktigt pionjärarbete när det gällde att göra journalistik av politik, säger hennes man Claes-Göran Kjellander, 74.

Nyskapande utfrågningar

Den tidigare TV4-kollegan Lennart Ekdal minns hennes med värme.

– Det är jättetrist, naturligtvis. Jag minns henne framförallt som en väldigt varm och trevlig arbetskamrat. Varm och hjärtlig, hon var väldigt kul att arbeta med, säger han.

– Jag tror att en del av framgången för vår valbevakning bestod just i personkemin i studion, det var lite frejdigt och uppsluppet. Det satte delvis en ny ton för utfrågningarna.

Kämpade sig tillbaka

2010 lämnade hon TV4 för ett jobb som konsult på PR-byrån JKL. Hon hann bara jobba någon månad innan hon fick beskedet att hon drabbats av elakartad form av cancer.

Trots att det handlade om en mycket allvarlig form av cancer lyckades hon gång på gång kämpa sig tillbaka och återkom till jobbet flera gånger efter diagnosen.

– Hon har varit väldigt tapper och kämpat på, säger Lennart Ekdal.

Men till sist gick det alltså inte längre.

Hon avled i måndags kväll.