Sjöstedts pik mot Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Jonas Sjöstedt siktar på att ta plats i en rödgrön regering efter valet i höst.

I sitt inledningstal på V-kongressen pekade han ut varför partiet behövs - och skickade samtidigt en känga mot S-ledaren Stefan Löfven.

– Vi vet skillnaden mellan höger och vänster, säger Sjöstedt.

I dag inleddes Vänsterpartiets 40:e kongress på Münchenbryggeriet i Stockholm. Inför kongressen har V-ledaren Jonas Sjöstedt fått intern kritik för att han fokuserat för mycket på partiets profilfråga, ett vinstförbud i välfärden. Men i Sjöstedts inledningstal dominerade frågan totalt.

– Vi har lovat väljarna att få bort vinstintresset i välfärden. Det löftet ska vi göra allt för att förverkliga, sa han.

Sjöstedt sa också att han vill se en rödgrön regering med V, S och MP efter nästa val. Men inte till vilket pris som helst.

– Vi sitter inte i en regering som fortsätter dagens privatiseringspolitik.

Pik mot Löfven

Han gav också en känga mot Stefan Löfven, som tidigare har sagt att det är svårt att se skillnad på vad som är höger och vänster i politiken. S-ledaren har tidigare öppnat upp för att regera över blockgränserna, något som Sjöstedt utesluter.

– Vi vet skillnaden mellan höger och vänster. Den som hoppas på en rödgrön regering kan lite på Vänsterpartiet.

På pressträffen efter talet berättade Sjöstedt att han inte tror att det är omöjligt att komma överens i vinstfrågan efter en eventuell rödgrön valseger.

– Det skulle kunna vara så om man plockade det godaste ur två olika världar. MP har på sin kongress slagit fast att överskott ska återinvesteras. Det är vår och LO:s syn på det hela. Kombinerar man det med S ståndpunkt om att det ska vara demokrati som avgör hur skattepengar används, så är vi väldigt nära det som V tycker. Där har vi en lösning, säger han.

V:s besked i regeringsfrågan gör partiet unika, menar Sjöstedt.

– Vi kommer få kompromissa om mycket om vi vinner, men vi begär också att få genomslag för det som är vår viktigaste profilfråga - att ta bort vinstintresset ur de centrala delarna av den svenska välfärden.

"Vi är ovana vid att prioritera"

Den kritik som framförts internt om ensidighet tror Sjöstedt beror på att partiet är ovana vid att prioritera ordentligt.

– Vi har ofta gått till val på för många frågor och nu har vi prioriterat och lyft fram vinstfrågan. Det är inte det enda vi kommer tala om, naturligtvis. Vi är den starkaste rösten när det gäller anställningstrygghet och kommer att lägga stor tyngdpunkt på klimatfrågan. Dessutom kommer vi tala mycket om feminism och jämställdhet.

Men vinstfrågan har en särställning.

– Både i valrörelsen och i de regeringsförhandlingar vi hoppas på. Vi känner att vi håller på att vinna debatten om frågan. Kritiken har nu nått ända in i regeringen innersta krets där man nu är oense om hur långt man ska backa från den politik man fört. Vi är den enda garantin för verklig politisk förändring.

Publicerad: