Danius sparar på snasket

avPatrik Lundberg

NYHETER

Patrik Lundberg recenserar dagens sommarpratare

Foto: Sofia Runarsdotter
Sara Danius.

Sara Danius serverar en välfriserad familjehistoria.

Den både befriar och provocerar.

Framför allt faller den snabbt i glömska.

Hon är frukten av en skandal, säger hon. Sara Danius föddes 1962 och inte av vem som helst. Mamman heter Anna Wahlgren. Ja, den Anna Wahlgren.

Det var långt innan Wahlgren ens hette Wahlgren och skrev böcker om barnuppfostran. Då var hon blott 20 år och pappan, Lars Danius, var 55.

Några år senare blev det skilsmässa. Sara Danius flyttade med sin mamma till ett ruckel i Nordvästra Skåne. Flyttlasset bar vidare via Rosengård i Malmö till Egypten.

Familjen växte. Sara Danius fick en rad nya syskon, inte minst Felicia Feldt som förra året offentligt avrättade sin mors uppfostran med boken ”Felicia försvann”.

Anna Wahlgrens försvarstal, boken ”Sanning eller konsekvens”, var minst lika dräpande.

Sara Danius har här sin chans att nyansera bråket. Försöka få slut på alla rykten. Hon tar den inte.

Antagligen ett klokt beslut. Hon låter ord stå kvar mot ord. Men för lyssnarna kan det nog uppfattas som aningen provocerande.

Danius sommarprogram handlar snarare om hennes far. Lars Danius var både militär och filosofie magister. Sara och systern Nina flyttade från Egypten, hem till honom och växte upp där.

Han var en besserwisser som rättade grammatiska fel i Svenska Dagbladet på daglig basis. Han lyssnade på klassisk musik och planerade allt in i minsta detalj. Systrarna ställde in sina tonårsrevolter av respekt och vördnad för honom.

Lars Danius lever inte längre. Sara Danius sluter cirkeln genom att berätta hur hennes eget föräldraskap har präglats av hans. Vackert och värdigt.

Glömde vi något? Ja, Sara Danius har nyligen valts in i Svenska Akademien. Om det får vi bara en anekdot från när den ständige sekreteraren Peter Englund ringde och ställde frågan.

Det är ganska befriande med ett sommarprogram utan skryt, tragedier och skandaler.

Men det faller snabbt i glömska.