Mejla

Wolfgang Hansson

Roulette med hela världen som insats

NYHETER

Utan överenskommelse i USA får vi andra betala priset

Budgetförhandlingarna i USA är fortfarande låsta och hundratusentals amerikaner får inte gå till jobbet.
Budgetförhandlingarna i USA är fortfarande låsta och hundratusentals amerikaner får inte gå till jobbet.

Världen befinner sig tio dagar från en potentiell ekonomisk härdsmälta.

Finansmarknaderna stillhet kan vara lugnet före stormen.

Ingen vill helt enkelt tro att supermakten USA med berått mod skjuter sig själv i foten och därigenom hugger resten av världen i bröstet.

Stängningen av den amerikanska statsapparaten går in på sin andra vecka utan minsta tecken på att kongressen har några planer på att rösta igenom en budget.

Republikanerna har för tillfället släppt sitt krav på att Obamas hälsovårdsreform ska stoppas eller försenas som motprestation för att rösta igenom en budget. Nu handlar det om att de inte vill förlora ansiktet fullständigt.

I den kampen är det inte budgeten som är republikanernas främsta vapen utan en höjning av skuldtaket. Medan statsapparatens stängning mest berör amerikaner riskerar skuldtaket att kasta världen in i en ny ekonomisk kris av samma dimensioner som konkursen av Lehman Brothers gjorde 2008.

I konkurs

Om inte kongressen godkänner att USA får låna mer pengar så kommer landet inte längre att kunna betala sina räkningar och räntor på redan tagna lån. I praktiken betyder det att USA går i konkurs.

Det amerikanska finansdepartementet säger att pengarna tar slut den 17 oktober. Andra tror att det kan ta till den 1 november innan den slutgiltiga katastrofen inträffar. Då ska amerikanska staten betala över 400 miljarder kronor i pensioner.

Datumet spelar egentligen inte så stor roll. Det är dagen då världens finansmarknader på allvar tror att USA verkligen tänker försätta sig själva i konkurs som helvetet brakar löst.

Dagen då börserna världen över tokdyker, då bankerna plötsligt inte längre vill låna ut pengar. Dagen då USA:s låneräntor stiger dramatiskt samtidigt som bruttonationalprodukten sjunker.

Som en tsunami

Med andra ord dagen då världen kastas in i ett nytt ekonomiskt kaos som innebär ökad arbetslöshet och lägre tillväxt i ett läge när världsekonomin precis är på väg att återhämta sig.

Detta kaos drabbar givetvis inte bara USA. Likt en jättelik tsunami kommer det att dra över alla kontinenter och ställer till med förödelse. Inte heller Sverige kommer att klara sig.

Exakt hur illa det kan bli är det ingen som vet. Frågan är om världen verkligen vill ta reda på det.

USA är inte vilken ekonomi som helst. Amerikanska statsobligationer är det fundament som hela världsekonomin vilar på. Ingen investering anses säkrare än amerikanska statspapper. Ingen valuta anses säkrare än dollarn.

Rubbas den tilltron rubbas hela tilltron till det ekonomiska systemet som det ser ut i dag.

Rysk roulette

Allt detta enbart därför att republikanerna i USA inte kan acceptera att det förlorade presidentvalet förra året. De är beredda att spela rysk roulette inte bara med den egna ekonomin utan med hela världens som insats.

Hur illa det kan gå fick vi en försmak av i augusti 2011 då skuldtaket höjdes i sista sekunden. Resultatet blev sänkt kreditbetyg för USA vilket sände chockvågor genom världsekonomin.

John Boehner, republikanernas talman i representanthuset, gjorde i går klart att om inte Obama sätter sig vid förhandlingsbordet så tänker han inte höja skuldtaket. Några eftergifter vill han ha för att inte förlora ansiktet.

Obama svarar att han inte förhandlar under hot.

Än så länge finns det tid att hitta en lösning. Men den är snabbt på väg att rinna ut.

Ingen vill tro att sansade vuxna människor är beredda att sätta världens välstånd på spel bara för att inte förlora sin egen prestige.

Men om ingen ger vika så är det precis vad som håller på att hända.

Och alla vi andra får betala priset.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: