Företagarna ändrar sig - tror på Löfven

NYHETER

Hela 59 procent av Sveriges företagare tror att de rödgröna partierna vinner riksdagsvalet 2014.

– Bilden av att alliansregeringen är i kraftig motvind fastnar allt mer, säger Örjan Hultåker, vetenskaplig ledare på Skop, till Dagens Industri.

I februari trodde 74 procent av Sveriges företagsledare på en borgerlig valseger. Det framgick i Skops undersökning, beställd av Dagens Industri.

Men nu har de ändrat sig.

Tror på S - hoppas på Reinfeldt

När samma fråga ställdes igen i december trodde hela 59 procent av företagsledarna i stället att de rödgröna partierna vinner valet. Bara en av tre tror fortfarande på alliansen, skriver DI.

Men resultatet ska inte tolkas som en plötslig vänstersväng bland Sveriges företagare. Bara fem procent av företagarna tror att en S-regering skulle ge ett bättre företagsklimat i Sverige.

– Det är klart att det finns en oro för att en eventuell rödgrön regering inte sätter tillväxten och företagens förutsättningar i centrum, säger bryggerikungen Jens Spendrup, ordförande för Svenskt Näringsliv, till DI.

Han får medhåll av Elisabeth Thand Ringqvist, vd för organisationen Företagarna.

– Det finns många oklarheter i Socialdemokraternas politik som skapar oro: energifrågan, företagsbeskattningen och nu senast de nya ordningsreglerna för arbetsmarknaden som LO och Socialdemokraterna har presenterat tillsammans, säger Elisabeth Thand Ringqvist till DI.