Försökte förgäves ringa efter hjälp

1 av 3
NYHETER

NORDANEDE. Elverket blev en dödsfälla.

Den 74-åriga kvinnan försökte förgäves ringa efter hjälp.

På morgonen hittades hon, hennes man och parets hund kvävda till döds av koloxidförgiftning.

En granne tittade förbi hos det äldre paret i går morse vid sju. De var strömlösa efter stormen Ivar. Därför hade de lånat grannens bensindrivna elverk dagen innan. Nu skulle han se hur det fungerade.

– När han kom in i huset låg mannen livlös i sängen. Kvinnan låg på golvet. Hon hade försökt att ringa men tappat telefonluren innan hon hann larma, säger en vän till paret.

Grannen larmade 112 och påbörjade livräddningsförsök.

”Jättegiftigt”

När grannen lånade ut elverket pratade de om att ställa det intill huset under tak. Av oklar anledning hade någon burit in det i husets källarvåning.

Koloxid från elverket kvävde paret och deras hund till döds under natten.

– Det är en tragedi. Ingen av oss förstår hur olyckan har kunnat ske. Hon har jobbat som lärare och han ingenjör så det är obegripligt hur de kunde ta in ett elverk, säger en man i bygdeföreningen.

Bland byborna är förstämningen stor. De pratar varmt om det pigga äldre paret men vill inte framträda med namn och bild av hänsyn till anhöriga.

Att placera ett diesel- eller bensindrivet elverk inomhus är direkt livsfarligt. Det släpper ut giftig koloxid och kräver mängder av syre för förbränningen.

– Koloxid är jättegiftigt och att ha elverket stående inomhus på det sättet är som att köra bilen i garaget med motorn på, säger Börje Öhman, informationschef vid polismyndigheten i Västernorrland.

”Ovanligt pigga”

Den 74-åriga kvinnan och hennes 80-årige man bodde tidigare utanför Sundsvall. När hon gick i pension flyttade de till hennes föräldrahem i den lilla byn.

Hon blev snart sekreterare i bygdeföreningen och tillbringade mycket tid vid bygdegårdens vävstol. Han var, precis som en av parets söner, aktiv i byns jaktlag.

– Båda var ovanligt pigga för sin ålder. De hade glimten i ögat och skämtade ofta, säger en vän.

Paret hade fyra vuxna barn och flera barnbarn.

– De var ofta här på loven och kvinnan var gärna barnvakt. Deras död är en hemsk förlust för oss men ännu värre för familjen och barnen som har förlorat båda sina föräldrar. Vi tänker mycket på dem nu, säger en vän till paret.