Rysk spionbåt spanar på amerikansk ubåtsbas

Ett ryskt spionskepp har under den senaste månaden varit i amerikanska vatten och bland annat spanat på amerikanska kärnvapenbestyckade ubåtar, skriver brittiska tidningen, Daily Mail.

Det nästan 100 meter långa skeppet Viktor Leonov och en bogseringsbåt siktades först i februari utanför Kubas huvudstad, Havanna. Viktor Leonov är utrustat med spionutrustning och avancerade missiler. Varken ryssar eller kubaner ville då uttala sig i frågan, men amerikanska försvarsdepartementet misstänker att syftet är att spionera på en bas för kärnvapenubåtar utanför Kings Bay i Georgia.

Skeppet har också synts till i närheten av en flottbas i Mayport i Florida.

Ryska spionskepp i Öresund

– Vi respekterar alla nationers frihet att med militära fartyg trafikera territorialvatten tillhörande andra nationer i enlighet med internationell lag, säger en talesperson för Pentagon, uppger Daily Mail.

I september förra året skrev Aftonbladet att signalspaningsfartyget Fjodor Golovin siktats i Östersjön under en internationell militärövning, där 14 nationer från EU och Nato deltog och som Sverige stod värd för.

– Det är inget konstigt i sig och det har varit en stor övning i det här området. Man vill signalspana och då är det ett naturligt ställe att befinna sig på, sa Jan Thörnqvist, marininspektör och konteramiral, till Aftonbladet då.

Publisert: