Ödehusmannen snart fri – offret berättar om rädslan

Torpet.
Torpet.

Mannen höll en kvinna fången i vad som liknats vid en sextortyrkammare utanför Halmstad. Misshandlade och våldtog henne.

Snart blir han villkorligt frigiven.

– Jag har tvingats byta identitet. Jag är mer fängslad än han, säger offret till Hallandsposten.

Fallet skakade Sverige när det rullades upp.

Den så kallade Ödehusmannen, i dag i 50-årsåldern, tog kontakt med en kvinna via en kontaktannons. De sågs i juli 2005, men mannens motiv med träffen var helt andra än kvinnans.

Upptäcktes flera år senare

Han hotade henne till livet och la henne handfängslad i bagageutrymmet på sin bil. Mannen förde sedan runt kvinnan till olika platser innan de kom fram till ett ödehus utanför Halmstad. Där tog han ner henne i källaren och höll henne fastkedjad. Kvinnan misshandlades och blev våldtagen. Sedan lämnades hon ensam i mörkret. Naken och fjättrad.

Kvinnan släpptes först dagen efter. Men det skulle dröja till skräckhistorien rullades upp.

I mars 2011 gick två hobbyfotografer in i ödeshuset.

När de gick ner i källaren upptäckte de hur snaror med handklovar och spännen var fäst i taket och att det låg en madrass på golvet. Polisen hittade senare sexleksaker, handfängsel och vuxenblöjor i utrymmet och misstänkte att någon hållits där mot sin vilja.

Kände igen sig på bilderna

När Aftonbladet publicerade bilder som hobbyfotograferna tagit i ödehuset kände kvinnan igen sig och kontaktade polisen. Hon berättade att hon hållits fången för då runt fem år sedan men att hon aldrig anmälde brottet. Orsaken gick polisen aldrig ut med, men sa att man hade fått en förklaring av kvinnan.

Mannen dömdes både i tingsrätten och hovrätten för människorov och grov våldtäkt till fem års fängelse.

Om tre månader blir han villkorligt frigiven.

–  Jag tänker inte vara här när det sker. Jag åker bort, säger kvinnan som föll offer för honom i en intervju med Hallandsposten i dag.

”Kan inte göra vad jag vill”

Hon är i 30-årsåldern, har i dag skyddad identitet och har flyttat, men berättar att hon känner sig mer otrygg än någonsin tidigare.

Kvinnan säger att hon klandrar sig själv för att hon inte gjorde tillräckligt med motstånd.

– Jag kunde inte förstå vad som skulle komma. Jag trodde hela tiden: "Nu är det över". Vi skulle ju bara åka hem till honom, säger kvinnan till Hallandsposten.

Händelsen har förändrat hennes liv och hon har en ett år lång minneslucka efter tiden som inspärrad i ödehuset. Hon berättar för tidningens reporter att hon håller sig inne mycket.

– Jag kan inte göra vad jag vill och har tvingats byta identitet. Jag är mer fängslad än han.

Publisert: