Ordkriget fortsatte efter tv-sändningen

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) målade upp oppositionens skolpolitik som djupt splittrad i gårdagskvällens duell mot Stefan Löfven (S) i SVT:s Agenda.

De hårda orden fortsatte när tv-kamerorna slocknat.

– Reinfeldt är panikslagen, han känner att de håller på att förlora det här slaget, säger S-ledaren.

Det hettade stundtals till rejält när statsminister Fredrik Reinfeldt och hans utmanare Stefan Löfven möttes i supervalårets första duell. Kampen inleddes med den brännheta skolfrågan som väljarna har utsett till den viktigaste inför valet i september.

Både Alliansen och S har den senaste tiden lagt fram flera förslag på området, många av dem slående lika. Båda sidor har bland annat föreslagit mindre klasser och en satsning på läraryrkets status.

Till attack – på startsignalen

Duellen hann knappt starta innan Löfven gick till hårt angrepp mot Reinfeldt vars regering han menar är ansvarig för de sjunkande skolresultaten.

– De börjar nu dumpa allt mer av sin egen politik och litar på vår politik. Jag tycker vi ser en regering som håller på och kapsejsar inför svenska folket. Det är väl så nära game over man kan komma.

Reinfeldt menade i stället att S i själva verket står mycket nära regeringen i utbildningsfrågan.

– Vi måste få till bättre resultat. Det är bra för svenska folket om vi tycker likadant, vilket vi gör. Vi behöver inte stå här och låtsas som att vi inte är överens när vi är det.

Löfven: Reinfeldt är panikslagen

Han slog fast att den rödgröna oppositionen är djupt splittrad i frågan.

– Ni har närmat er oss men inte fått med er era vänner i V och MP. Deras politik ligger långt mer åt vänster.

Trots att duellen sedan skiftade till jobbfrågan var det inte slutbråkat om skolan för kvällen. När tv-kamerorna slocknat flög de hårda orden utanför Agendas studio. Stefan Löfven värjde sig emot Reinfeldts bild av att S anpassat sig till den borgerliga skolpolitiken.

– Reinfeldt är panikslagen, han känner att de håller på att förlora det här slaget. Skillnaderna är alldeles uppenbara. De har satsat 30 gånger mer på stora skattesänkningar under sin regeringsperiod jämfört med investeringar i skolan.

Reinfeldt: Kommer skapa problem för honom

Löfven anklagade också regeringen för att se skolan som vilken marknad som helst.

– Han tycker det är okej att man fördelar resurserna lika till alla skolor oavsett vilka utmaningar de har. Om jag får folkets förtroende tänker jag se till att de skolor som har större utmaningar får mer resurser.

Men Reinfeldt vidhöll efter duellen att Löfven har anpassat sig till regeringens skol politik.

– Men det finns väldigt stora skillnader mot V och MP som han ska regera med. Det kommer att skapa problem för honom.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN