Så straffas Ryssland

NYHETER

Sanktioner mot 20-tal personer

1 av 2

Ryssland har erkänt Republiken Krim som ett självständigt land – och på den omstridda halvön går förändringarna i en allt snabbare takt. För regeringen i Kiev är valet nu att dra tillbaka trupper från Krim – eller börja skjuta.

EU:s utrikesministrar möttes i Bryssel på måndagen och kom överens om sanktioner mot Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin undertecknade på måndagskvällen ett dekret som erkänner "Republiken Krim" som självständigt från Ukraina. Staden Sevastopol – hem för den ryska Svartahavsflottan – kommer att få en särskild status.

Dekretet hänvisar till den förkrossande majoritet – cirka 97 procent – som röstade för en anslutning till Ryssland i söndagens folkomröstning. Folkomröstningen har enbart erkänts av Ryssland och har utlöst en internationell diplomatisk kris.

Ryska underhuset, duman, kommer "i en mycket nära framtid" att godkänna en lag som tillåter Krim att förenas med Ryssland", enligt vice talmannen Sergej Neverov. En delegation från Krim reste också till Moskva för att diskutera halvöns integration med det nygamla moderlandet.

Förändringarna på halvön sker nu i en rask takt: ukrainska förband på halvön kommer att upplösas och pass och id-kort bytas ut mot ryska, enligt Krims premiärminister Sergej Aksionov.

Kievs svåra val

– Ryssland kan ta det här som intäkt för en annektering eller Ukraina kan börja försvara sig med sina trupper på halvön. Antingen måste soldaterna dras tillbaka eller börja skjuta. Hittills har de visat enormt tålamod och enligt alla militära bedömare har de ingen chans, säger Jakub Swiecicki, öststatsexpert vid Utrikespolitiska institutet.

40 000 reservister har kallats in i Ukraina.

Landets interimsregering förklarade under dagen att de är redo att förhandla med Ryssland – men kommer aldrig att acceptera att halvön annekteras.

Krim har ingen rätt att bryta sig ut ur Ukraina, enligt folkrättsexperten Ove Bring.

– En region har inte rätt att göra det såvida det inte görs möjligt inom landets konstitution. Och det gör det inte inom Ukrainas konstitution, säger han.

Sanktioner

Under måndagen markerade både EU och USA mot Ryssland genom reseförbud och frysta tillgångar för ryska och ukrainska högt uppsatta politiker - däribland Sergej Aksionov och Ukrainas expresident Viktor Janukovytj.

EU-ledarna beslutade om en lista på 21 personer - 13 ryssar och 8 från Krim - vars agerande "underminerat eller hotat Ukrainas territoriella integritet, självbestämmande och självständighet".

Bland de åtgärder som kan följa - till exempel under stats- och regeringschefernas toppmöte senare i veckan - finns ekonomiska sanktioner.

Även USA presenterade en sanktionslista med totalt elva namn som drabbas av liknande åtgärder.

Rysslands Vladimir Putin finns dock inte med på listorna.

– Vi har alltid haft den principen att vi vill hålla kanaler öppna, sade utrikesminister Carl Bildt.

TT