Två döda i Ukraina – 10 000-tals i protest i Moskva mot Rysslands agerande

1 av 2 | Foto: REUTERS
PROTEST MOT KRIG En fredsdemonstration lockade 10 000-tals demonstranter i Moskva på lördagen. Den anordnade i protest mot Rysslands agerande på Krim.

avSofia Roström Andersson, TT-AFP

NYHETER

Två personer har dött i nya sammandrabbningar i Ukraina, uppger BBC.

Flera ska ha skadats.

Samtidigt protesterar tiotusentals i Moskva.

Proryska aktivister och ukrainska nationalister ska ha drabbat samman i staden Charkiv i östra Ukraina under natten mot lördagen, rapporterar BBC och TT-AFP.

Oroligt inför omröstning

TT-AFP hänvisar till poliskällor och uppger att en prorysk demonstrant och en förbipasserande dödades när Kievtrogna öppnade eld mot en grupp män som försökte storma deras högkvarter i staden sent i går.

Minst fem personer skadades.

De båda grupperna ska ha beskyllt varandra för våldsamheterna.

Utrikesdepartementet i Moskva uppmanar Kiev att kriminalisera landets ultranationalistiska grupper efter de dödliga sammandrabbningarna i östra Ukraina, rapporterar AFP.

"Ukrainas plikt att stå emot rasism, diskriminering och främlingsfientlighet har inte upphört," skriver Konstantin Dolgov, ansvarig för mänskliga rättigheter på ryska UD, på mikrobloggen Twitter.

Och i Moskva hålls under lördagen ett protestmöte mot Rysslands agerande i utvecklingen på Krim. Enligt uppgift deltar runt 50 000 människor.

Resultatlöst möte

Situationen i Ukraina är spänd inför morgondagens folkomröstning på Krimhalvön.

Då ska knappa två miljoner väljare ska rösta på om de vill att Krim ska bli ryskt eller förbli ukrainskt.

Men varken USA, EU eller Ukraina är redo att godta folkomröstningen. FN:s säkerhetsråd röstade i dag om resolutionsförslaget som USA lagt fram i vilket alla stater uppmanas att "inte erkänna någon förändring av Krims status på basis av denna folkomröstning" skriver TT. Ryssland lade dock som väntat in veto.

– Resolutionens enda mål är att få Kina att avstå och därmed isolera Ryssland ytterligare, sa en högt uppsatt FN-diplomat till AFP innnan mötet, enligt TT.

Under fredagen möttes USA:s och Rysslands utrikesministrar John Kerry och Sergej Lavrov i London utan att lyckas komma överens om hur krisen ska lösas.