Nyheter

Bo Lundgren: ”Överväg koalition mellan S och M”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Många opinionsmätningar pekar mot en besvärlig parlamentarisk situation efter valet 2014.

Den före detta moderatledaren Bo Lundgren menar att både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt då ska överväga att bilda en stor regeringskoalition om det blir nödvändigt.

– Jag lägger mig inte i hur de gör så klart, men om läget kräver bör man överväga en stor koalition mellan S och M, säger han.

Tio månader före valet visar de allra flesta opinionsundersökningarna på att det kan bli svårt för både Alliansen och den rödgröna oppositionen att bilda egen en majoritetsregering efter valet nästa höst. S-ledaren Stefan Löfven har redan sagt att han gärna skulle se ett blocköverskridande samarbete med Folkpartiet eller Centerpartiet om det behövs efter valet för att få till en handlingskraftig riksdag.

Nu öppnar statsminister Fredrik Reinfeldt företrädare som M-ledare, Bo Lundgren, upp för en stor koalition mellan huvudmotståndarna S och M efter valet om det då skulle råda en besvärlig situation. Resonemanget lade han först fram vid ett seminarium i Malmö, rapporterar Kvällsposten.

"Tradition av samförstånd"

Lundgren, som nyligen slutade som chef för Riksgälden, menar att Sverige har en tradition av samförstånd i besvärliga politiska situationer.

– Ungefär som vi hanterade bankkrisen i början på 90-talet. Vi i den borgerliga regeringen hade då stöd från Socialdemokraterna. Det var fantastiskt bra för Sverige, säger han till Aftonbladet.

Lundgren poängterar att hans resonemang är teoretiskt.

– Om det blir ett oklart valresultat där de rödgröna till exempel får 48 procent och Alliansen 42, så kommer det bli problematiskt. Jag hoppas självklart på att alliansen får egen majoritet. Men med det sagt så skulle det bli svårt för Stefan Löfven att regera om hans sida får 48 procent och Sverigedemokraterna får runt 10 procent, eftersom de oftast röstar med alliansen, säger han.

I ett sådant läge tycker Lundgren att Moderaterna och Socialdemokraterna ska överväga att bilda en stor koalition. En sådan har tidigare funnits i bland annat Tyskland mellan kristdemokrater och socialdemokrater.

– Jag skulle aldrig lägga mig i vad Fredrik Reinfeldt och Anders Borg gör, men om det är möjligt bör en stor koalition då övervägas. Det skulle i sin tur leda till att man hade större möjligheter att hantera ett antal saker vi behöver göra, som att se över energi- och skattepolitiken, säger Lundgren.

Lägga stridsfrågor åt sidan

Den f.d. M-ledaren, som ledde partiet mellan 1999-2003, säger att man då skulle behöva lägga vissa stridsfrågor åt sidan under en mandatperiod.

– Man skulle få säga att "all right, vi ägnar en mandatperiod åt ny energipolitik och en ny skattereform och andra saker som kommer behöva göras". Då skulle man få lägga bort en del saker som man behöver för att bedriva debatt med varandra, säger han.

Detta är dock långt ifrån något drömscenario, menar Lundgren.

- För demokratins skulle så behövs en vital debatt mellan olika alternativ. Det jag funderat på är vad man ska göra i ett läge där det blir sådana låsningar att det blir svårt att åstadkomma något. Det kan vara så att ett av mittenpartierna försvinner och det kan vara svårt att hitta koalitionspartners som räcker till för S om de vinner. Även om de skulle få med sig FP blir det svårt att nå majoritet, eftersom V sagt att man inte vill sitta i en regering med borgerliga partier.

Lundgren menar att det dock återstår en lång väg innan en stor koalition mellan S och M ens kan komma på tal.

– Låt oss först se vad väljarna säger, det kan ju bli en majoritet åt något håll fortfarande, säger han.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: