Samtal efter venzolanska protester

Reporter: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: AP
Tårgas Demonstranter i Caracas kastar sten och möts av tårgas från säkerhetsstyrkor.

Protesterna i Venezuela fortsätter och sex personer är döda till följd av oroligheterna.

USA:s president Barack Obama kritiserar den venezolanska regeringen för att gripa demonstranter i stället för att lyssna på dem.

– Alla parter har en skyldighet att samarbeta, säger Obama i Toluca, Mexiko.

Demonstrationerna i Venezuela har pågått i tre veckor. Protesterna leds av studenter och det är mot den höga inflationen, livsmedelsbristen och brottsligheten som de riktas, skriver Svenska Yle.

Kritiken mot landets president Nicolas Maduro är skarp och många kräver nu hans avgång.

I huvudstaden Caracas har de största demonstrationerna hållits, men över hela Venezuela har protester hållits.

Totalt har sex personer dött under oroligheterna. I tisdags sköts en kvinna till döds i staden Valencia och en annan i en ambulans som fastnade i trafikkaoset som demonstrationer i Caracas orsakade.

Häktade opppositionsledaren

Ledaren för oppositionen, Leopoldo López, greps i tisdags efter att ha varit eftersökt av polis i en vecka. Protesterna har efter det intensifierats kring det häkte där López hållits.

Under torsdagen häktades han och kommer att hållas i 45 dagar framåt, skriver TT.

Han har tidigare anklagas för mord och terrorism, kopplat till demonstrationerna de senaste veckorna. Åklagare valde att häkta honom för mordbrand och uppvigling.

López överlämnade sig till polisen tidigare i veckan, inför tusentals av skrikande anghängare.

Om López verkligen kommer att sitta hela häktningstiden ut är osäkert, menar statsvetaren Ángel Oropeza vid Simón Bolívar-universitetet i den venezolanska huvudstaden.

– De kanske håller honom i några dagar. Om de släpper honom omedelbart är det ett tecken på svaghet. Men om de håller honom länge kan det elda på protesterna ännu mer, och regeringen hamnar under ökat tryck från omvärlden, säger hon till AFP.

Kritik från USA

Under torsdagen träffades USA:s president Barack Obama, Mexikos president Enrique Peña Nieto och Kanadas premiärminister Stephen Harper i Mexikanska Toluca.

Under mötet kritiserade Obama den venezolanska regeringen för att man griper oppositionella istället för att lyssna på dem och ta itu med deras ”legitima klagomål”.

Toppmötet i Mexiko kallades Tre Amigos.

”Demokrati är ingen lek”

Nicolas Maduro verkar dock inte vilja gå Obama till mötes.

– Vi får inte underskatta dessa fascistgrupper vars ledare nu är inlåst, säger han i ett tv-tal, syftande på López.

– Demokratin är för mig ingen lek. Jag accepterar inte att de utmanar det venezolanska folket och vår grundlag, säger han enligt medier i Caracas.

Många av Maduras anhängare, de rödklädda chavistas, är också ute på gatorna och protesterar mot den vitklädda oppositionen.

Publicerad: