Valåret 2014

Bildt liknar V med SD

Av: 

John Granlund

Ida Persson

NYHETER

Carl Bildt (M) och Jonas Sjöstedt (V) hamnade snabbt i luven på varandra i SVT:s Agenda.

Utrikesministern liknade Vänsterpartiet med SD.

Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är siamesiska tvillingar när det kommer till deras syn på EU, säger Carl Bildt.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt och utrikesminister Carl Bildt möttes i SVT-studion på söndagskvällen för att diskutera EU-frågor och frihandelsavtal mellan EU och USA.

Skyllde på V och SD

Carl Bildt varnade för en farlig Europafientlighet - och skyllde delvis på partier som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

– Både Jonas och Jimmie Åkesson, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, vill att Sverige lämnar EU-samarbetet. De vill underminera möjligheterna till europeiskt samarbete i ett läge där detta samarbete är viktigare än på mycket länge, säger Carl Bildt, och syftade på Rysslands annektering av Krimhalvön i Ukraina.

Vill att Sverige lämnar EU

Jonas Sjöstedt svarade med att fortsätta svinga mot EU-samarbetet.

– Jag tycker att Ukraina är ett bra exempel på EU:s dubbelhet och svaghet. EU har fördömt invasionen och samtidigt fortsätter EU-länder exportera vapen till Ryssland. Det är girigheten som går först.

Han bekräftade att han vill att Sverige lämnar EU för gott.

– Den politik du och EU står för är en kall och hård högerpolitik. Ser man inte hur det drabbar människor kan man inte begripa varför missförhållandena växer i EU.

”Uppskruvad retorik”

Efter debatten kallade han Bildts retorik för ”oärlig och uppskruvad”.

– Det finns inga partier som är så olika varandra i Sveriges riksdag som Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. När vi står upp för hbtq-personers rättigheter och en human flyktingpolitik står de för motsatsen. Om Carl Bildt vill läxa upp någon som inte försvarar kvinnors rättigheter så bör han prata med Gunnar Hökmark (Moderaternas toppkandidat till EU-parlamentet reds anm.), sa Sjöstedt till Aftonbladet.

”Är omoraliskt”

Carl Bildt höll fast vid sin liknelse om V och SD som siamesiska tvillingar.

– Det är det två partierna som vill att vi ska lämna den europeiska samarbetet. De vill försvaga och splittra Europa i ett läge när vi behöver stärka det. I land efter land ser vi hur vänster- och högerextremister går hand i hand i att splittra det europeiska samarbetet. Det kan enligt min mening leda oss in i ett farligare Europa.

Om Ukrainas chanser att ingå i EU sa han:

– Jag vill hålla den dörren öppen men det är realistiskt att inse att det kommer ta mycket lång tid. Men Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill smälla igen dörren i ansiktet på Ukraina. Det är omoraliskt.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014

Carl Bildt

Jonas Sjöstedt

Vänsterpartiet