Marte anmälde våldtäkt – fick fängelse

Marte Deborah Dalelv, 24, anmälde en våldtäkt i Dubai – men dömdes själv till ett långt fängelsestraff för sex utanför äktenskapet.

Nu talar hon ut om våldtäkten och den hårda domen.

– Jag försökte säga stopp, men han pressade ner min nacke. Jag kunde inte röra mig, säger Marte i en exklusiv intervju med norska VG.

Den 24-åriga norskan Marte Deborah Dalelv har jobbat i en butik i Qatar sedan 2011.

I mars i år var hon på en kickoff-resa i Dubai med jobbet.

Tillsammans med några andra norska kvinnor skulle hon ut på en krog den sista kvällen.

En manlig kollega följde också med.

Det blev en blöt kväll. När hon kom tillbaka till hotellet var hon ganska onykter, skriver VG.

”Jag kunde inte röra mig”

Marte frågade sin manliga kollega om han kunde hjälpa henne till dörren. I stället försökte han få med sig henne in till sitt rum. Marte sa nej.

Men kollegan lyssnade inte och ska ha dragit med henne in på sitt rum.

– Det hände ingenting på kvällen. Jag somnade. Morgonen efter vaknade jag upp av att jag blev våldtagen, säger Marte i den exklusiva intervjun med VG.

Hon berättar att hon låg på mage.

– Jag försökte säga stopp, men han pressade ner min nacke. Jag kunde inte röra mig.

Då knackade det på dörren. Det var väckningen som var beställd kvällen före. Kollegan sa åt Marte att vara tyst medan han gick för att öppna dörren. Hon lyckades få på sig kläderna och sprang mot dörren.

– Han ställde sig för dörren. Jag kommer bara ihåg att jag skrek att han måste släppa ut mig. Han sa: ”kom ihåg att det var du som ville detta”.

Polisen trodde henne inte

I hotellreceptionen berättade Marte att hon blivit utsatt för en våldtäkt och att de skulle ringa polisen.

Men polisens reaktion blev inte alls som hon hade förväntat sig. Marte förstod direkt att de inte trodde på hennes berättelse.

Hon fick göra en medicinsk undersökning som bekräftade att hon hade skador. Den manliga kollegan nekade först till att ens ha haft samlag med Marte. Men DNA-proverna visade senare att hans version inte stämde.

Marte blev instängd i en cell på polisstationen. Efter ett par dagar fick hon låna en telefon av en amerikansk kvinna.

– Jag hade inte mycket tid, för pengarna höll på att ta slut. Så jag sa bara snabbt till pappa: ”Jag har blivit våldtagen. Jag sitter i fängelse. Du måste ringa ambassaden. Jag sitter på Burj Dubai police station”, säger hon till VG.

Fick sparken av chefen

I fyra dagar satt Marte instängd på polisstationen innan hon släpptes fri. Chefen från hennes jobb mötte upp henne.

– Han frågade om vi hade haft en affär. Han sa att jag borde säga att det var frivilligt, att våldtäkter inte händer i Dubai. Att det inte finns något som heter våldtäkt i Dubai, säger Marte till VG.

Sedan blev hon uppsagd från jobbet av oklara anledningar.

Hon var ensam i Dubai. Utan möjlighet att resa hem.

Marte anmälde våldtäkten den 6 mars i år. Sedan dess har hon varit på rättsförhandlingar sex gånger.

Den medicinska undersökningen slår fast att hon varit med om ett samlag med våldsinslag med den manliga kollegan. Dessutom har flera av hennes vänner gett vittnesmål som styrker Martes version. Men kollegan hävdar att hon var med på allt.

Är ”wanted” i Dubai

Marte dömdes till ett år och fyra månaders fängelse i tisdags – för att ha haft sex utanför äktenskapet samt för att ha druckit alkohol.

Domen kom som en chock för henne.

Marte och hennes försvarare överklagade domen. I september ska överklagan behandlas. Fram till dess är Martes status i Dubai ”wanted”.

Läs hela Martes berättelse om tiden i Dubai i VG.

Publisert: