Misstänkt för hotellmordet släpps på fri fot

NYHETER

"Förundersökningen kommer läggas ner"

Den 43-åriga kvinna som varit misstänkt för att ha mördat sin make på stadshotellet i Västerås har hela tiden nekat.

Hon har hävdat att det lika gärna kan vara självmord.

I dag har kvinnan försatts på fri fot.

Åklagaren Karolin Hellsberg, som är ledare för förundersökningen, anser att det inte längre går att förvänta sig en fällande dom.

– Anledningen till att häktningen hävs i dag är att vi först nu har det underlag som krävs för att kunna göra en slutlig bedömning av bevisläget. Utifrån det har jag gjort bedömningen att styrkan av bevisningen inte når upp  till det som krävs för att kunna förvänta sig en fällande dom, säger Karolin Hellsberg i ett pressmeddelande.

Mannen hittades död den 7 juli. Han var strypt med ett buntband. Bara fyra dagar tidigare hade hustrun släppts från ett fängelsestraff gällande ett mål där båda varit åtalade men bara hon blivit dömd.

Kvinnans försvarare, advokat Maria Wilhelmsson, har tidigare klagat på häktningen och åberopat att det inte ens är utrett om det skett ett mord eller ej.

– Dödsfallet kan mycket väl vara självmord, sa hon i överklagandet till hovrätten.

Flera av de personer som förhörts har berättat hur de hört mannen uttrycka tankar om självmord.

På kroppen fanns heller inga motvärnsskador, varken på hals eller någon annanstans, vilket enligt advokaten tyder på att han inte kämpat emot när snaran lagts runt hans hals.

Den 43-åriga änkan greps den 15 oktober och har varit frihetsberövad sedan dess.

Åtal skulle väckas den 13 december och i dag skulle den färdiga utredningen lämnas på så kallad delgivning till änkan och hennes advokat.

Men kommer inga nya uppgifter fram kommer förundersökningen att läggas ner.

När Aftonbladet når Maria Wilhelmsson har hon precis fått del av beskedet att hennes klient har släppts.

– Jag tycker att det är bedrövligt att man ska behöva sitta häktad så länge, det är verkligen tragiskt för alla inblandade, det finns ju barn också i det hela.

Advokaten menar att det borde ha kunnat gå att klarlägga långt tidigare att det inte fanns underlag för att att kunna emotse en fällande dom.

– Utredning har ju pågått ända sedan juli. Men det är väl bra ändå att de tagit sitt förnuft till fånga även om det tog tid.

Advokaten hade igår ännu inte hunnit tala igenom saken med sin klient. Men sannolikt kommer de att gå vidare och kräva skadestånd för den tid som häktningen har varat.