Mandelas familj överväldigad

NYHETER

Världens reaktioner uppmuntrar och stöttar

1 av 22 | Foto: Den sydafrikanske ANC-ledaren och medborgarrättskämpen Nelson Mandela tillträdde sitt som president i april 1994. 1964 dömdes han till livstids fängelse men frigavs 1990. 1993 erhöll han Nobels fredpris tillsammans med FW de Klerk, dåvarande preidenten i Sydafrika.

Världen har reagerat starkt på Nelson Mandelas död. Nu uttrycker familjen sin tacksamhet.

– Budskapen har överväldigat oss, säger sonsonen Mandla Mandela.

Nelson Mandelas död tas emot av världen med starka reaktioner. Internationella ledare har under dagen uttryckt sina sympatier och sin beundran för apartheidsystemets störste motståndare. Sydafrikas president, Jacob Zuma, sade under torsdagen att nationen förlorat sin störste son och Barack Obama beskriver Mandela som en stor förebild.

De kraftfulla reaktionerna har överväldigat Nelson Mandelas familj.

– Budskapen vi mottagit sedan i går kväll har uppmuntrat och överväldigat oss, säger sonsonen Mandla Mandela till AFP.

Han uttrycker sin tacksamhet för inhemska och internationella stöd familjen fått under den långa period som Mandela var sjuk.

– Allt jag kan göra är att tacka Gud för att jag haft en farfar som älskade och vägledde oss alla i familjen.

Alla flaggor på halv stång

Nelson Mandela blev 95 år gammal och avled i all stillsamhet i sitt hem. Hans kista fördes under torsdagskvällen i väg i en svart SUV, draperad i den Sydafrikanska flaggan till ett militärt bårhus i huvudstaden Pretoria. Den sista färden eskorterades av militära motorcyklar.

Nu vajar flaggorna på halv stång i hela Sydafrika för att hedra hans minne och utanför hans hem har många samlats för att hylla och sörja ledaren. Drygt 50 miljoner sydafrikaner uppmärksammar nu Nelson Mandela som ledde landet mot demokrati efter 27 år i fängelse.

Lit de parad

Det officiella sörjandet av Mandela kommer att inledas med en nationell sorgehögtid på tisdag den 10:e december i Johannesburgs fotbollsstadium, uppger Reuters.

Mandela kommer ligga på lit de parade i regeringshögkvarteret i huvudstaden Pretoria från den 11:e och fram till begravningen som kommer att hållas söndagen den 15 december i Qunu, enligt BBC. Begravningen väntas leda till den största samlingen av världsledare i landet sedan Mandela blev president 1994.

Konflikt kring kvarlevorna

Efter statsbegravningen i Pretoria kommer Mandelas kvarlevor att flygas till hans hemby Qunu, i östra delen av landet, där han kommer jordfästas under en ceremoni med familjen.

Familjegraven i Qunu har tidigare varit föremål för en bitter fejd mellan Mandelas sonson Mandla och resten av familjen. Detta efter att Mandla 2011 flyttade kvarlevorna efter tre av Nelson Mandelas barn till grannbyn Mvezo. Anledningen skulle vara att locka turister till byn där Mandla är byledare. Efter en infekterad domstolstvist flyttades kvarlevorna tillbaka till Qunu.