Dessa män ska prata om muslimer

Timbros seminarium provocerar

Från Timbros inbjudan: Ivar Arpi, Timbros rapportförfattare, mellanösternvetaren Eli Göndör, statsvetaren Tommy Möller, Kent Persson (M) och Bosse Ringholm (S).
Från Timbros inbjudan: Ivar Arpi, Timbros rapportförfattare, mellanösternvetaren Eli Göndör, statsvetaren Tommy Möller, Kent Persson (M) och Bosse Ringholm (S).

Timbro bjuder in till seminarium om hur muslimer representeras.

Med i diskussionen: fem vita, medelålders, icke-muslimska män – däribland Bosse Ringholm, som känner sig lurad.

– De omyndigförklarar oss, säger debattören Nabila Abdul Fattah.

– Vi är ute efter personer som är kompetenta, säger Timbros Andreas Johansson Heinö.

Högertankesmedjan Timbro släpper en rapport och har den 29 januari bjudit in till ett seminarium på temat "Vem representerar Sveriges muslimska väljare?".

På sociala mediet Twitter har flera provocerats av bildsviten och tillhörande namn som visar de medverkande: Timbros rapportförfattare Ivar Arpi, doktor i religionshistoria Eli Göndör, statsvetaren Tommy Möller, Kent Persson (M) och tidigare finansministern Bosse Ringholm (S).

"Man omyndigförklarar oss"

Nabila Abdul Fattah, debattör och krönikör, har reagerat mot panelens sammansättning.

– Man vet inte om man ska skratta eller gråta. Det är 2014, har vi verkligen inte kommit längre? Finns inte någon svensk muslim som skulle kunna prata om svenska muslimer? Å andra sidan är svenska muslimer inte en homogen grupp, så det skulle behövas representanter från flera olika delar av muslimska samhället, säger hon och fortsätter:

– I stället blir det nu bara fem vita män som pratar om muslimer som en och samma grupp, som tycker och tänker samma sak.

– Jag är less på hela grejen att svenska muslimer ska man prata om, inte med. Man illegitimerar gruppen man talar om. Man säger att de inte kan tala för sig själva, så vi för deras talan. De omyndigförklarar oss. Det är så jävla narcissistiskt att inte ens känna att man behöver gruppen man talar om i det här sammanhanget.

– Bara det att det inte fanns en kvinna är också helt absurt. Det är så 1700-tal. Herregud.

Ringholm: "Jag är felinformerad"

Ringholm uppger för Aftonbladet att han känner sig lurad:

– Ingen har tagit upp något om muslimer. Jag känner mig faktiskt felaktigt informerad av arrangörerna. De har alltså förespeglat helt annan typ av studie och diskussion.

– De har inte spelat med justa kort. Hade de satt den rubriken hade jag nog inte sagt ja till att delta. Så gör Timbro rätt ofta. Det är inget organ jag litar på. De har en väldigt högervriden agenda, säger han.

– Jag har blivit tillfrågad om att delta i ett seminarium med en helt annan rubrik. Vi skulle diskutera brett om ungdomar, äldre och olika yrkesgrupper, och det här är ju en väldigt viktig fråga eftersom det i många länder i Europa saknas vanligt folk i parlamenten.

Nu överväger han att hoppa av:

– Har de lovat en sak och sedan blir det något helt annat då är det inte alls säkert att jag har intresse av att vara med.

Timbro: "Roligt med uppmärksamhet"

Timbros Andreas Johansson Heinö var med att sätta samman seminariegruppen.

Han ser positivt på twitterdebatten.

– Det är väl roligt att det blir uppmärksamhet som det ofta blir när vi gör saker på Timbro, det är en viktig fråga, säger han till Aftonbladet.

Enligt honom är målgruppen för seminariet "alla som är intresserade för politikens villkor i Sverige".

– Rapporten innehåller kritik mot S och M för hur de hanterat representativitet.

Utgångspunkt är enligt Johansson Heinö Omar Mustafa-affären och Abdirizak Waberi, Mustafas företrädare som ordförande för Islamiska förbundet, som sitter kvar i riksdagen som representant för Moderaterna.

Kan du förstå att det provocerar att ingen muslim finns med i en diskussion om muslimers representativitet?

– Det är helt irrelevant i sammanhanget vilken religion personer har, utan hur man som parti i Sverige säger sig representera muslimer. Sedan tar vi inte hänsyn till människors kön eller ålder utan sakkunskaper och att det ska vara representerat.

"Är ute efter kompetenta"

– Rapporten handlar inte om muslimska väljare. Det handlar om partierna ser på muslimer som vilka väljare som helst eller tycker man att muslimer som grupp måste representeras av muslimer. Från Timbros sida är vi kritiska till identitetspolitik; den falska föreställning att en individ kan göra anspråk på att representera ett kollektiv.

Om att Ringholm känner sig lurad säger han:

– Då vill jag prata med honom i så fall.

Publisert: