Utlämnas till Sydafrika – tre år efter mordet

Hävdade att han var för sjuk för att utlämnas - på grund av posttraumatisk stress

Shrien Dewani, 33, misstänks för stämpling till mordet på sin svenska fru Anni, 28, under parets smekmånad i Sydafrika.

I flera år har han påstått att han var sjuk - för att undvika att utlämnas till landet.

Nu är han på väg till Sydafrika.

Anni Dewani, 28, från Mariestad befann sig på bröllopsresa i Sydafrika i november 2010 när beväpnade män stoppade taxin hon och hennes man färdades. Paret tvingades ut på gatan och Anni sköts till döds med flera skott.

Tre män har dömts för mordet i sydafrikanska domstolen och en av dessa pekade tidigt i polisutredningen ut Anni Dewanis man, Shrien Dewani, som inblandad i mordet. Den då 30-årige mångmiljonären från Bristol begärdes utlämnad till Sydafrika, misstänkt för stämpling till mord.

Men Dewani, som hela tiden nekat till anklagelserna, hävdade att han var för sjuk för att utlämnas, på grund av posttraumatisk stress.

Han överklagade beslutet i flera instanser.

Utlämnas i morgon

Efter flera rättsliga turer, kom i början av februari besked från det brittiska rättsystemet att han kan utlämnas så länge som den sydafrikanska regeringen kan meddela hur länge som han kommer att hållas kvar i landet innan rättegången hålls.

På måndagskvällen fördes Dewani från ett sjukhus till flygplatsen i Bristol för att där sättas på ett plan till Kapstaden, skriver Sky News.

Klockan 09.55 på tisdagen landar planet i Kapstaden, enligt The Guardian. En domstol i staden ska då ta beslut om Dewani är frisk nog att ställas inför rätta. Dewani ska höras vid 11.30 på tisdagen, skriver sydafrikanska News24.

Jobbade i Stockholm

Till Daily Mail säger Anni pappa att han alltid undrat över Shriens Dewanis påstådda sjukdom.

– Han mådde bra när han reste tillbaka från Kapstaden med Annis kropp och greps kort efter det, säger pappan till tidningen.

Anni Dewani arbetade som ingenjör på Ericsson i Stockholm, men flyttade till London när förhållandet med mångmiljonären Shrien Dewani blev seriöst.

De gifte sig i oktober 2010 och 300 gäster från hela världen var inbjudna till bröllopet. Paret hann vara gifta i 16 dagar innan Anni mördades under deras smekmånad i Sydafrika.

Publisert: