S hemliga strategi för att sno Alliansens väljare

avPär Karlsson

Foto: CAROLINA BYRMO
Socialdemokraternas valledare Jan Larsson.

Stefan Löfven vill inte bara vinna budgetfajten mot statsminister Fredrik Reinfeldt.

En intern kommunikationsplan som Aftonbladet tagit del av avslöjar partiets strategi för att sno väljare över blockgränsen.

– Vi måste bli tydliga i hur vi skiljer oss från regeringen, säger valgeneralen Jan Larsson (S).

Nästa vecka presenterar regeringen sin höstbudget och nu duggar utspelen tätt. I dag meddelade finansminister Anders Borg (M) att skattereglerna för småföretagare ska förändras och socialminister Göran Hägglund (KD) slog fast att bidragen till barnfamiljer ska höjas.

Efter regeringen är det oppositionspartiernas tur att lägga fram sina skuggbudgetar.

Och mycket fokus hamnar då på S.

Handlar om mer än budgeten

Aftonbladet kan i dag avslöja partiets interna hemliga plan för hur man ska lansera sin budget. Och den handlar om mer än bara budgeten - den innehåller en strategi om hur väljare ska snos från högerblocket.

I planen slås fast att målet är att uppfattas som mer tydliga och framtidsinriktade. S ska fokusera stenhårt på bland annat ekonomi och skola:

"Skolfrågan är liksom ekonomi en fråga som potentiella blockbytare har högre upp på listan över viktiga politiska frågor", skriver man i det interna dokumentet.

Partiets valgeneral Jan Larsson säger:

– Nu har väljarna haft åtta år med Alliansen och kan bedöma vad som hänt med Sverige under den tiden. Mot det vill vi ställa ett konkret förslag, där vi både är tydliga med vad vi vill framöver och även i kontrasten mot regeringen.

Räcker inte med detaljer

Jan Larsson menar att det inte räcker med att presentera detaljerna i budgetförslagen.

– Man måste börja med att berätta vad förslaget ska leda fram till. Sedan ska man på ett trovärdigt sätt kunna berätta hur man ska ta sig dit. Det parti som klarar av att beskriva den utvecklingen har också den största möjligheten att få väljarnas förtroende.

Efter valförlusten 2010 höjdes röster om att S lade sig för nära regeringen i många frågor.

– Om folk upplever att skillnaderna är små i politiken så är det en stor lärdom för oss. Det finns ett problem om all politik bara handlar om att man knycker varandras bästa förslag, säger Larsson.

Ska målas ut som trött

I det interna S-dokumentet slås också fast att Alliansen ska målas ut som en trött regering som skapat ett kallare samhälle och misslyckats med jobben och skolan.

– Det är de frågorna som folk upplever som väldigt viktigt och som vi ser är viktiga. Jobben, skolan och samhällsklimatet handlar både om tillväxt och om solidaritet, säger Jan Larsson.