Skickas till Tyskland – efter två år i Sverige

Publicerad 2013-11-02

Mona och Leyla Jasharli har varit i Sverige i snart två år.

De har hunnit få en ny familj, lärt sig svenska och börjat planera sin framtid.

Nu vill Migrationsverket skicka flickorna till Tyskland – trots avrådan från vårdpersonal.

– Jag förstår inte varför vi ska åka till Tyskland. Vi har aldrig varit där. Det känns jobbigt, vi vill inte åka dit. Vi vill vara med Irada och Erik, säger 12-åriga Mona Jasharli.

Hennes lillasyster – 9-åriga Leyla Jasharli – sitter tyst lutad mot Irada Lundgren som tillsammans med sin man Erik har varit flickornas vårdnadshavare sedan ett knappt år tillbaka. Irada kan inte hålla tillbaka tårarna.

– När barnen kom till oss var det svårt, de mådde inte bra och åt knappt något. Vi var tvungna att börja som en ny familj. Nu när de äntligen börjat må bra ska de skickas till Tyskland. Jag förstår inte, säger Irada Lundgren.

Sökte visum på tysk ambassad

Bakgrunden till beslutet är att flickornas biologiska mamma sökte visum hos tyska ambassaden i Baku. Enligt Dublinförordningen ska alla asylsökande prövas i det land som först godkände inresan i Schengenområdet. Migrationsverket tog därför beslutet att överföra familjen till Tyskland i juni i fjol. I samma veva försvann Mona och Leylas biologiska mamma och flickorna hamnade hemma hos Irada och Erik i jämtländska Strömsund.

Men Migrationsverkets beslut nådde aldrig fram till Irada och Erik Lundgren. Först för en månad sedan fick de besked om att polisen ska komma och hämta flickorna.

Vill prövas i Sverige

Nu vill Irada att Mona och Leylas asylprövning ska ske i Sverige i stället.

Samma önskemål framförs av vårdpersonal i Jämtlands läns landsting. De har skickat in ett verkställighetshinder till Migrationsverket för att stoppa flickorna från att skickas till Tyskland.

– Först mister de sin mamma under oklara omständigheter, sen ska de mista sin nya familj. Det blir ytterligare ett trauma. Vi tycker att det är väldigt negativt för deras fysiska och psykiska utveckling, säger kuratorn Ingemar Eng, en av författarna till verkställighetshindret.

Försvarar beslutet

På Migrationsverket försvarar enhetschefen Therése Lindström beslutet men tycker samtidigt att flickorna borde ha skickats till Tyskland snabbare.

– Möjligheterna för oss att strunta i Dublinförordningen är väldigt begränsade och reglerade. Men det har tagit för lång tid, definitivt, säger hon.