Släpper fantombild på alpmördaren

Uppdaterad 2013-11-05 | Publicerad 2013-11-04

Här är polisens fantombild av mannen som misstänks ha dödat stora delar av en familj i de franska alperna.

Drygt ett år efter massmordet släpper polisen en teckning för att kunna gripa mördaren.

Mördaren sköt ihjäl stora delar av en familj som var på semesterresa i Annecy i de franska Alperna i september 2012.

Familjen satt i en bil när gärningsmannen öppnade eld och dödade en 50-årig satellitingenjör, en 47-årig kvinna som var gift med honom, hennes 74-åriga mor från Tumba samt en fransk cyklist som befann sig i närheten.

Ingenjörens två minderåriga döttrar gömde sig under sina döda släktingar och överlevde.

Släpper fantombild

Efter massmordet tog polisen del av vittnesuppgifter kring gärningsmannens signalement. Bland annat ska mannen ha varit snaggad och burit en motorcykelhjälm och solglasögon.

– Den som bar hjälmen är troligen förövaren, säger polisutredaren Benoit Vinnemann, enligt brittiska Daily Mail.

Två skogsarbetare har också uppgett att de sett en grå fyrhjulsdriven brittiskregistrerad BMW i närheten av brottsplatsen.

På basis av uppgifterna släppte polisen på måndagen en fantombild av den misstänkte gärningsmannen.

Samtidigt drabbas den franska polisen nu av kritik för att man väntat i ett år och två månader på att släppa teckningen då mordet fortfarande är ett mysterium.

– Det beror på strategiska orsaker. Vi ville inte att den här personen skulle gömma sig, säger åklagaren Eric Maillaud, enligt Daily Mail.

Flera mordteorier

I juni greps satellitingenjörens 54-årige bror av brittisk polis, misstänkt för att ha lejt en rumänsk torped för att utföra dådet. Enligt Daily Mail har mannen nu lösts ut med borgen och ska inställa sig hos polisen nästa gång i januari. Han förnekar alla anklagelser och hävdar att massmordet var ett misstag - och att den egentliga måltavlan var den lokala cyklist som också dödades under attacken.

Ett annat motiv som polisen arbetat utifrån är att satellitingenjören mördats på grund av sitt arbete som ska ha innefattat topphemliga uppdrag.