”Unga måste få kött varje dag för att växa”

Gripenskolan i Nyköping har infört köttfria onsdagar.

LRF kontrar med att servera hamburgare på skolgården - vilket lett till kritik.

– Det är viktigt att unga som växer får en näringsrik kost, säger lantbrukaren Lovisa Norberg som serverar burgarna.

Nyköpings kommun har tagit beslut om att införa en köttfri dag i skolbespisningen på prov under 2014. Då serveras varken kött, fågel eller fisk. Beslutet har tagits med hänvisning till miljö och klimat men också för att på sikt minska risk för cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Har retat upp bönderna

Det här har retat upp bönderna i Södermanland.

I dag erbjuder därför Lantbrukarnas riksförbund, LRF, eleverna grillade hamburgare på skolgården.

– De elever som har varit här tycker det är jättetrevligt. Vi har inte haft någon som varit negativ på något sätt, säger Lovisa Norberg som grillar hamburgare.

Hon tycker att det är viktigt för unga att äta näringsrikt och är inte säker på att det vegetariska alternativet är tillräckligt.

– Vi här i vår kommun har mycket gräs som vi inte kan äta själva men som via djuren blir ett bra och fullvärdigt livsmedel, säger Lovisa Norberg.

Kan det inte vara bra för miljön om vi äter lite mindre kött?

– Nej jag är inte säker på att det är bra för miljön. Djuren ingår i ett naturligt kretslopp. Vi måste ta hänsyn till de marker vi har. Människan behöver näring och vi kan producera det med de förutsättningar vi har här i kommunen.

Kommer köttet i skolbespisningen från Södermaland?

– Nej, det tror jag inte, säger Lovisa Norberg.

Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med drygt 40 procent sedan 1990. Det svenska köttets andel av konsumtionen har samtidigt minskat stadigt. LRF betonar att man inte gillar att allt kött dras över samma kam utan vill lyfta in svenskt kött i diskussionen.

– LRF har självklart inget emot att människor äter vegetariskt. Vad än människor väljer att äta kan svenska bönder förse dem med klimatsmarta alternativ. Men vi tycker det är viktigt att nyansera debatten kring köttets klimatpåverkan. Det är skillnad på kött och kött, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett pressmeddelande.

Hamburgeserveringen har lett till massiv kritik i sociala medier under dagen. Lovisa Norberg har också fått skarp kritik för ett citat i Dagens Media:

– Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.

Till Aftonbladet säger hon att hon blivit felciterad.

Efter ett år ska kommunen utvärdera vad barn och ungdomar har tyckt om att äta vegetarisk lunch en dag i veckan. Efter det bestäms om satsningen ska fortsätta eller inte.

Publisert: