Köldexpert: Isen kan ha isolerat

NYHETER

Mannen hittades fastfrusen i en sjö.

Isen kan ha varit hans räddning.

– Is isolerar en aning. Men det är ändå otroligt, säger köldexperten Ingvar Holmér.

70-åringen hittades fastfrusen i Lögdösjön utanför Timrå på fredagen och vårdas nu på sjukhus. När han hittades hade han varit försvunnen i två dygn.

Enligt Ingvar Holmér, köldexpert och professor i klimatfysiologi vid Lunds universitet, kan isen ha haft en isolerande effekt.

– Har man samtidigt rejält med kläder på sig finns det chans att klara sig. Det handlar också om fysisk kondition, hur mycket underhudsfett man har och hur länge man kan hålla huvudet kallt, säger han.

Gradvis nerkylning

När kroppen utsetts för kyla sker en gradvis nerkylning som börjar ute i periferin i kroppen. Kroppen skyddar sig då med att minska blodcirkulationen i tår och fingrar.

– Cirkulationen prioriterar kroppskärnan. När cirkulationen sviktar saktar hjärtat så småningom ner och hela kroppen blir kall, säger Ingvar Holmér.

Det finns exempel på människor som överlevt trots extremt låg kroppstemperatur. För några år sedan räddades en flicka som hade en temperatur på 13 grader.

Så skyddar man sig

Den 70-åriga mannen hade enligt polisen en kroppstemperatur på 26 grader när han kom in till sjukhuset.

– Det lågt men inte orimligt att man klarar sig. Sådana här fall inträffar varje vinter. Tyvärr är det många som stryker med, säger Ingvar Holmér.

Hur skyddar man sig om man utsetts för kyla under längre tid?

– Om man hamnar i kallt vatten ska man krypa ihop och göra sig så liten som möjligt. Hamnar man på landbacken ska man söka skydd, till exempel bygga snöskydd eller vindskydd. Sedan ska man röra på sig då och då för att hålla krafterna i gång, säger Ingvar Holmér.