Legaliserar marijuana – får kritik

1 av 11 | Foto: Presidenten med sin trebenta hund.
NYHETER

Han bor på en bondgård, rastar sin trebenta hund, skänker 90 procent av sin lön till välgörenhet – och legaliserade nyligen marijuana.

Uruguays kontroversielle president, José Mujica, har nu fått kritik från flera håll.

Den nya lagen som tillåter odling, försäljning och rökning av marijuana undertecknades av president José Mujica på julafton den 24 december. Nu har myndigheterna fyra månader på sig att upprätta ett regelverk kring licenser och vilka typer av cannabis som får odlas.

Men den nya lagen har fått skarp kritik på flera håll. FN:s narkotikabyrå, INCB, som menar exempelvis att den bryter mot internationella överenskommelser. Även Ryssland kritiserar den nya lagen i ett meddelande från ryska utrikesministeriet.

Presidentens eget initiativ

President Mujica ser dock inte ut att bry sig nämnvärt om kritiken. Han har själv drivit på lagändringen för att komma åt den alltmer omfattande organiserade brottsligheten i regionen.

För ett par år sedan gick flera latinamerikanska ex-presidenter och den före detta generalsekreteraren i FN, Kofi Annan, ut med ett upprop om att legalisera narkotika av samma anledning. Nu är marijuana exempelvis tillåtet i flera amerikanska delstater. Men inget land har gått så långt som Uruguay.

Presidenten, José Mujica som kallas "Pepe" är kontroversiell på många sätt. Som ung var han medlem i den vänsterinriktade stadsgerillan Tupamaros och satt på grund av sin politiska aktivitet fängslad i sammanlagt 14 år. 

Vaktas av trebent hund

Mujica brukar också kallas "världens fattigaste president". Han sägs skänka 90 procent av sin lön till välgörenhet och vägrar bo i huvudstadens presidentpalats. I stället bor han på den familjeägda bondgården utanför Montevideo.

 – Jag har bott så här delar av mitt liv och jag upplever att jag kan leva väl med det jag har, sa han tidigare till BBC.

I stället för en stor uppsättning säkerhetsvakter litar presidenten på sin trebenta hund Manjula och två poliser. På bilderna ses han köra sin Volkswagen Beetle, årsmodell 1987.

– De kallar mig världens fattigaste president men jag känner mig sannerligen inte fattig. De fattiga enligt min mening är de personer som gapar efter mycket och bara vill ha mer och mer, sa han tidigare till BBC.

José Mujica valdes till president 2009 och har sedan dess även gjort samkönade äktenskap lagliga och har även gjort abortlagstiftningen mer tillåtande.